Svijet
0

Obama pozvao Gadafijeve snage na predaju

FENA
Barack Obama (Foto: Reuters)
Barack Obama (Foto: Reuters)
Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u utorak posljednje snage svrgnutog libijskog čelnika Moamera Gadafija da polože oružje i najavio ponovno otvaranje ambasade SAD-a u Tripoliju.
  • Oni koji se još drže moraju shvatiti da je sa starim režimom gotovo, i da je vrijeme da položite oružje i pridružite se novoj Libiji, rekao je Obama na sastanku na visokom nivou o Libiji, održanom u utorak na marginama godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

  • Teški dani su još uvijek pred nama. Tako dugo dok je libijski narod izložen prijetnji, misija NATO-a na zaštiti civila će se nastaviti, dodao je Obama.

On je najavio povratak američke ambasade u Tripoli i zajamčio podršku SAD-a budućoj libijskoj vladi te upozorio da Libiju očekuju teškoće u izgradnji nove vlade i ekonomije.

  • Danas libijski narod ispisuje novo poglavlje u životu svoje zemlje. Mi ćemo vas podupirati u naporima da stvorite mir i prosperitet koji sloboda može donijeti, rekao je Obama, kako prenose američki mediji.

Američki je predsjednik u svom govoru istakao da je intervencija NATO-a u Libiji, koja je pridonijela svrgavanju Gadafija nakon sedam mjeseci borbe, primjer kako bi "međunarodna zajednica trebala djelovati u 21. stoljeću, na način da više zemalja snose odgovornost i troškove odgovora na globalne izazove".

Gadafi, koji je svrgnut nakon 42 godine vladavine, i dalje je na slobodi a njemu lojalne snage drže džepove otpora u Libiji. Njegov glasnogovornik Musa Ibrahim izjavio je da bi rat mogao "trajati godinama", te kako lojalisti imaju dovoljno oružja i volje da nastave borbu.

Obama je povezao libijsku ekonomiju poslije revolucije s izgradnjom demokratske vlasti te pozvao Libijce da izgrade odgovorne institucije koje će upravljati s prihodima od nafte i drugom državnom imovinom nakon ukidanja sankcija.

  • Libijski narod zaslužuje vladu koja je transparentna i odgovorna. A s osloncem na libijske studente i poduzetnike koji su iskovali prijateljstva u Americi, SAD će graditi nova partnerstva kako bi pomogao da se maksimalno razviju izvanredni potencijali Libije, rekao je Obama.

Dužnosnici Bijele kuće smatraju Libiju kao model za vrstu američkog vodstva koje se oslanja na partnerstvo i upornost a ne jednostrane akcije, a Gadafijevo svrgavanje donekle pruža opravdanje za politički tešku Obaminu odluku za otvori treću vojnu frontu u muslimanskoj zemlji, pokraj višegodišnjih ratova u Iraku i Afganistanu, ocjenjuje The Washington Post.

Obama će u utorak biti domaćin sastanka Partnerstvo za otvorenu vladu, međunarodne inicijative za promicanje transparentnosti, slobode štampe i anktikorupcijskih napora uz upotrebu naprednih tehnologija.

On će također sastati s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, utjecajnim igračem u mnogim naporima američke administracije na Bliskom istoku.