Berlusconi ide po starom
0

"Obama je lijep, mlad i preplanuo"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Italijanski premijer Silvio Berlusconi poznat po oštrom jeziku opet je napravio ispad u javnosti nazvavši Baracku Obamu "lijepim , mladim i preplanulim".

Berlusconi (72) poznat po svom izravnom nastupu i iskrenosti ovu izjavu dao je dok je bio u posjeti Moskvi, a po povratku u Italiju suočen je s optužbama javnosti o rasističkoj izjavi.

"Samo imbecil to može nazvati rasističkim. To su bili komplimenti.", izjavio je Berlusconi.

Ovo nije prvi put da italijanski premijer čini istupe u javnosti. Poznato je da je bivšem njemačkom kancelaru Gerhardu Schroederu (koji se ženio četiri puta) na rečenicu "pričajmo malo o fudbalu i ženama", Berlusconi odgovorio "pa najbolje je onda da ti počneš".

O Mussoliniju, poznatom italijanskom diktatoru rekao je "Mussolini nije nikog ubio. On je samo slao ljude na vječni odmor."

"U Kini ne jedu djecu, oni se samo služe njima da bi nagnojili zemljište", rekao je Berlusconi o Kinezima, a buru u javnosti izazvao je i 2006. kad je rekao da je on "Isus Krist politike".

Opozicija u Italiji izjavila je da se Berlusconi više ne može kontrolirati i da je vrijeme za njegov odlazak s političke scene.