Svijet
0

Obama i Cameron vrše zajednički pritisak na Gaddafija

FENA
Američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron složili su se danas da Moamer Gaddafi treba da ode s vlasti i najavili da će se vojne operacije u Libiji nastaviti dok Gadafi ne prestane s napadima na civile i preda vlast, prenose agencije.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu u Londonu oni su podržali daljnju saradnju s Pakistanom u suzbijanju terorizma uprkos nedoumicama oko Bin Ladenovog dugotrajnog boravka u toj zemlji.

"Nećemo popustiti u pritisku na Gaddafija", istakao je Obama, indirektno odgovarajući na žalbe saveznika u pogledu smanjene uloge SAD-a od kada je NATO preuzeo vodstvo nad akcijama u Libiji.

On je međutim dodao da se s Cameronom složio da nema govora o slanju kopnenih snaga u Libiju, prenio je AP.

Uprkos ogromnim žrtvama koje su podnijeli saveznici u NATO-u, kampanja u Libiji će biti "spor i dugotrajan proces", koji će na kraju slomiti Gaddafijev otpor, rekao je Obama koji boravi u zvaničnoj posjeti Velikoj Britaniji.

Cameron je također apelirao na strpljenje i istakao da je sada već "nemoguće zamisliti budućnost Libije s Gaddafijem na vlasti".

Britanija i SAD moraju nastaviti raditi s Pakistanom na suzbijanju terorizma, ocijenio je on.

"Daleko od toga da treba da odemo, moramo još bliže sarađivati s njima", rekao je on, a prenosi Reuters.

Američki predsjednik i britanski premijer su istakli riješenost da pomognu borcima za demokratiju u arapskom svijetu, a američki predsjednik je dodao da će "arapsko proljeće" biti jedna od tema i na sutrašnjem samitu G-8 u Francuskoj.

"Sutra ćemo razgovarati s našim partnerima iz G8 na koji način možemo podržati neophodne reforme i stvaranje okvira za slobodu, demokratiju i prosperitet tih naroda", rekao je Obama.

Osvrćući se na situaciju na Bliskom istoku, Obama je ponovio da je cilj SAD-a postojanje jevrejske države Izrael i suverene države Palestine.

"Uvjeren sam da je to ostvarljiv cilj", rekao je on i pozvao Palestince da razgovaraju s Izraelom o državnosti umjesto što traže priznanje od UN-a.

On je dodao i da SAD pojačava pritisak na sirijskog predsjednika Bašara Asada i njegov režim koji primjenjuje silu protiv demonstranata.

Obama će popodne održati govor pred oba doma britanskog parlamenta, koji će prema ocjenama analitičara biti ključan moment njegove evropske turneje.

Predsjednik SAD-a jučer je započeo posjetu Velikoj Britaniji prijemom kod britanske kraljice Elizabete II u Bakingemskoj palači.

Obama, prema najavama, namjerava iskoristiti turneju ne samo za razmjenu stavova o vanjskopolitičkim pitanjima i situaciji u svijetu, već i kako bi uvjerio Britaniju i druge saveznike u Evropi da još imaju glavnu ulogu u američkoj vanjskoj politici, koja je u posljednje vrijeme postala fokusirana na Aziju i druga tržišta u usponu.

Britanija je druga stanica Obamine turneje po četiri evropske zemlje, u okviru koje je već posjetio Irsku.

Američki predsjednik će iz Britanije otputovati za Francusku, gdje će učestvovati na samitu Grupe osam najrazvijenijih zemalja, 26. i 27. maja u Deauvilleu, a potom za Poljsku, gdje će prisustvovati samitu zemalja centralne i jugoistočne Evrope.