Zbogom Bushovim pravilima
0

Obama bez sakoa u Ovalnom uredu

Sarajevo-x.com
Foto:  Bloomberg News
Foto: Bloomberg News
U prvim danima boravka u Bijeloj kući, novi američki predsjednik Barack Obama,već je promijenio neka čvrsta pravila ponašanja i oblačenja kakve je zahtijevao njegov prethodnik George W. Bush.

Već u prvim danima u Bijeloj kući Barack Obama je skinuo sako i održao sastanak samo u košulji što je za Bushovog mandata u Bijeloj kući bilo strogo zabranjeno.

Razlog je jednostavan, piše New York Times, Obama jednostavno mrzi hladnoću pa je termostat u Bijeloj kući ovih dana pojačan do kraja.

Zato su na jednom od prvih sastanaka u Bijeloj kući, Obama i saradnici jednostavno skinuli sakoe.

Također, Obama se u Ovalnom uredu pojavljuje oko 9 sati ujutro, što je puna dva sata poslije svog prethodnika, ali novi predsjednik se ne želi odreći doručka s kćerkama i jutarnjeg fitnesa tako da u ured stiže malo kasnije.

'Nikad ga nisam vidio sretnijeg. Obama jednostavno uživa da provodi vrijeme u istoj kući s djecom i da provodi više vremena s njima nego što je nekad mogao. Također voli se šaliti s osobljem Bijele kuće, što se sa predsjednikom Bushom i nije baš često dešavalo. Sjećam se da je jednom Colin Powell zakasnio par minuta, a predsjednik Bush mu je zaključao vrata pred nosom i nije mu dao da prisustvuje sastanku', rekao je David Axelrod, Obamin viši savjetnik.

'Isto tako, Bushovi sastanci su završavali tačno u predviđeno vrijeme, čak i ako neke stvari nisu bile zaključene, dok Obama često produži sastanak onoliko koliko treba da se određeni problemi rasprave', dodao je Axelrod.

No, neke stvari su ostale iste, Obama tradicionalno ruča sa svojim zamjenikom svake sedmice, a namještaj i slike koji su Bushovi donijeli u kuću još stoje na istom mjestu, zaključuje New York Times.