Svijet
30

Nusra front se sporazumno odvojila od Al-Kaide

SRNA
Sirijska džihadistička grupa Džabhat al-Nusra, poznata i kao Nusra front, najavila je razlaz od Al-Kaide.

Vođa Abu Muhamed al-Džulani, u svojoj prvoj snimljenoj poruci, rekao je da će novo ime grupe biti Džabhat Faht al-Šam /Front za osvajanje Sirije/.

Ova grupa se nada bližim vezama sa drugim islamističkim grupama koje se bore u Siriji.

Na snimku televizijskog kanala Al Džazira, Džulani je zahvalio komandantima Al-Kaide jer su razumjeli neophodnost prekidanja veza, prenosi BBC.

Analitičari kažu da je Nusra front odlučila da promijeni ime nakon što su SAD i Rusija pojačale svoje vojne napore protiv ove grupe.

Nusra front, na američkoj listi terorističkih organizacija, bila je isključena iz sporazuma o prekidu vatre u Siriji u februaru.

"Možete bez oklijevanja žrtvovati organizacijske i stranačke veze ako su one u suprotnosti s vašim jedinstvom i radom kao jedinstvene organizacije", rekao je Ayman al-Zawahri, čelnik Al-Kaide, u audioporuci upućenoj Frontu al-Nusra.

"Bratstvo islama među nama je jače od bilo koje organizacijske pripadnosti... Vaše jedinstvo nam je važnije od bilo kakvih organizacijskih veza."

Raskidanje veza s Al-Kaidom moglo bi donijeti Frontu al-Nusra veću podršku država iz Zaljeva u borbama protiv Assada i ISIL-a te omogućiti bolje veze s pobunjeničkim frakcijama u Siriji, navodi Reuters.