Svijet
3

Nudi 30 miliona dolara za informaciju o oborenom malezijskom avionu

SRNA
Njemačka agencija za borbu protiv prevara Wifka saopštila je da je njihov neimenovani klijent izrazio volju da isplati 30 miliona dolara za informaciju ko je odgovoran za obaranje putničkog aviona Malaysia Airlinesa iznad Ukrajine.

"Klijent daje 30 miliona dolara kao nagradu za informaciju i dokaz", navodi se u obavještenju objavljenom na internet stranici agencije na njemačkom, engleskom i ruskom jeziku.

Među pitanjima, za koje se istražioci nadaju da će dobiti odgovor su: "Ko je oborio putnički avion 17. jula" i "Ko je za to dao naređenje".

Klijent Wifke zainteresovan je i za informaciju o tome ko je učestvovao u zataškavanju "obaranja aviona", uključujući i to da se incident možda desio slučajno.

U saopštenju se ističe da je novac deponovan u Cirihu i da je kompanija ustanovila bezbjedne načine komunikacije za svaki pojedinačni slučaj.

Klijent Wifke također nudi novi identitet potencijalnom doušniku.

Putnički avion kompanije Malaysia Airlines na liniji iz Amsterdama prema Kuala Lumpuru srušio se u region Donjeck na istoku Ukrajine, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade.