Dmitrij Medvedev
0

"Novi sporazum Rusije i SAD-a je usaglašen 95 posto"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novi rusko-američki sporazum o smanjenju strateškog naoružanja usaglašen je 95 posto, izjavio je danas ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

"Sve je uredu s pregovorima. Novi sporazum je usaglašen 95 posto. Priličan sam optimist u vezi ovog sporazuma", rekao je Medvedev a prenosi Itar-Tass.

"(Američki) predsjednik (Barack) Obama i ja smo striktno definirali krajnje granice njihovih i naših kapaciteta", istakao je Medvedev i dodao da će se sigurno razgovarati o sistemu američke protivraketne odbrane.

Dvojica predsjednika iznijeli su prošle godine planove za sporazum koji će zamijeniti postojeći Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja START 1, čime bi bio smanjen arsenal dvije najveće nuklearne sile u svijetu.

Pregovarači nisu uspjeli da postignu dogovor do 5. decembra, kada je START 1 istekao, a zvanični pregovori u Ženevi nisu nastavljeni poslije praznične pauze.

Američki zvaničnici nagovijestili su početkom mjeseca da će pregovori biti nastavljeni 25. januara, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u petak izjavio da očekuje postizanje sporazuma pošto pregovori budu nastavljeni početkom februara, naveo je Reuters.

Da bi stupio na snagu, novi sporazum mora proći ratifikaciju u parlamentima obje države.

Prema sporazumu oko koga su se Obama i Medvedev složili u julu broj nuklearnih bojevih glava na obje strane trebalo bi da bude smanjen na između 1.500 i 1.675, podsjetila je britanska agencija.