Svijet
0

Novi Sad briše Đinđićevu i imenuje Miloševićevu ulicu

FENA
Ulica Zorana Đinđića u Novom Sadu, nazvana po ubijenome srbijanskom premijeru, biti će preimenovana, a istodobno će svoju ulicu u glavnom gradu Vojvodine dobiti bivši predsjednik Srbije i haški optuženik Slobodan Milošević, najavili su u utorak vojvođanski mediji.

Po Zoranu Đinđiću ulica je nazvana 2003. godine, u vrijeme dok je na čelu Novog Sada bila koalicija Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Socijalistička partije Srbije, koja je od 2004. na vlasti u koaliciji sa Srpskom radikalnom strankom i Demokratskom strankom Srbije, traži međutim da se ta ulica preimenuje i da se jedan novosadski bulevar nazove po njihovom pokojnom predsjedniku.

Predsjednik Gradskog odbora Demokratske stranke rekao je novinarima da će se ta stranka "svim sredstvima", uključujući i ulične prosvjede, suprotstaviti inicijativi novosadskih vlasti da se preimenuje ulica demokratskog premijera Đinđića.

On kaže i da ga ne čudi da će se u isto vrijeme raspravljati o tim promjenama jer su takvi potezi postali manira rada aktualne gradske vlasti.

O društvenom ozračju u glavnom gradu Vojvodine govore i grafiti ispisani na ogradi gradilišta slovenskog tržnog centra "Merkator" upereni protiv Slovenaca.

Kako prenosi Beta, ispisani su grafiti "Holmec!", "Sjetite se Holmeca" i "Oni su strijeljali našu djecu", koji se dovode u vezu s navodnim ratnim zločinima Slovenaca iz 1991. godine, na graničnom prijelazu Holmec u Sloveniji.

Srbijanski elektronski mediji emitirali su u proljeće ove godine video snimku ubojstva trojice vojnika bivše JNA u Sloveniji, u kratkom ratu Slovenije za nezavisnost od bivše Jugoslavije, lipnja 1991.

Tužiteljstvo za ratne zločine u Srbiji pokrenulo je istražni postupak povodom "slučaja Holmec", navodi Beta.