"Region bi bio drugačiji"
91

Dvije decenije od ubistva Đinđića, Đukanović poručio: Da je živ, Srbija bi bila dio EU

S. Š.
Zoran Đinđić i Milo Đukanović (Foto: Facebook)
Zoran Đinđić i Milo Đukanović (Foto: Facebook)
Danas se navršava dvadeset godina od ubistva Zorana Đinđića, prvog demokratski izabranog premijera Srbije i lidera Demokratske stranke (DS).

Brojni regionalni političari danas se, u najljepšem sjećanju, prisjećaju Đinđića za kojeg kažu da je ostavio neizbrisiv trag na, ne samo srbijanskoj, već cjelokupnoj balkanskoj političkoj sceni.

Jedan od njih koji se simbolično prisjetio svog nekadašnjeg kolege i prijatelja jeste i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović (DPS) za kojeg je na svojim društvenim mrežama napisao da je bio "prijatelj i saborac".

"Na današnji dan, prije dvadeset godina, ubijen je predsjednik Vlade Srbije Zoran Đinđić. Da je živ, drugačije bi danas izgledali i Srbijia i region. Zoran bi ostvario svoj politički i životni cij: Srbija bi već bila članica EU. Njegovim ubistvom, zadugo je ubijena evropska budućnost i Srbije i Zapadnog Balkana. Bio mi je dragi prijatelj i saborac. Kao i prethodnih decenija, i danas sam u mislima sa njegovom porodicom. I sa Srbijom koja tuguje. Slava Zoranu Đinđiću!", poručio je crnogorski lider.

Podsjećamo, atentat na Đinđića izvršili su pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO). Upucan je iz snajpera ispred zgrade vlade u Beogradu.

Za njegovo ubistvo su na po 40 godina zatvora osuđeni nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović kao neposredni izvršilac kao i desetorica saučesnika, dok su dvojica vođa "zemunskog klana" Dušan Spasojević i Mile Luković Kum ubijeni u policijskoj akciji "Sablja" prilikom hapšenja.

Aktuelna premijerka Srbije Ana Brnabić i članovi njenog kabineta položit će danas cvijeće na mjestu na kome je Đinđić ubijen u dvorištu Vlade Srbije.