Svijet
0

Novi razgovori o nukleranom programu Teherana 21. maja

FENA
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Iran u ponedjeljak, 21. maja, će nastaviti razgovore o kontroverznom nuklearnom programu Teherana, izjavio je šef inspektora agencije Herman Nackaerts.

"Imali smo dobru razmjenu mišljenja i ponovo ćemo se sastati u ponedjeljak", izjavio je belgijski zvaničnik nakon dvodnevnog sastanka s iranskom delegacijom u glavnom austrijskom gradu.

"Imali smo plodne razgovore u vrlo povoljnom okruženju. Napravili smo napredak", izjavio je iranski ambasador Ali Asghar Soltanieh na zajedničkoj pres-konferenciji u Beču s Nackaertsom.

Ovaj susret, prvi u posljednja tri mjeseca između IAEA-e i Irana, brojni stučnjaci smatraju kao test namjera Irana prije održavanja sastanka 23. maja u Bagdadu s grupom 5+1 (Sjedinjene Američke Države, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija plus Njemačka).

Svrha susreta je prema IAEA-i bila da se pronađe "dogovor o pristupu u rješavanju svih neriješenih pitanja s Iranom", prema izjavi koju je Nackaerts dao u ponedjeljak.

  • Važno je da se osvrnemo na sadržaj tih pitanja i da nam Iran da pristup osobama, dokumentima, informacijama i lokacijama, što bi pomoglo da se ona razjasne, rekao je on.