Svijet
0

Nova strategija borbe protiv klimatskih promjena

FENA
Los Angeles; Foto: Reuters
Los Angeles; Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush, čiju se administraciju optužuje da ignorira problem globalnog zatopljenja, u četvrtak je objavio strategiju za borbu protiv klimatskih promjena koja predviđa niz sastanaka 15 zemalja najvećih zagađivača.

Bush je pozvao na sastanak SAD-a i 14 zemalja koje emitiraju oko 80 posto stakleničkih plinova, među kojima su Indija i Kina, te glavne evropske ekonomije. Prvi u nizu takvih sastanaka trebalo bi da se održi najesen u SAD-u, a konsenzus o dugoročnom ograničenju emisije plinova trebalo bi postići do kraja 2008.

"SAD će sarađivati s drugim zemljama kako bi utvrdili nove okvire za emisiju stakleničkih plinova nakon što istekne Protokol iz Kyota", kazao je Bush u govoru koji je održao u Centru Ronald Reagan u Washingtonu.

SAD, koji je najveći svjetski zagađivač atmosfere, nije ratificirao Protokol iz Kyota, koji je odredio ciljeve za smanjenje emisije staklenika do 2012. godine, protiveći se prihvaćanju obveza dok to ne učine druge zemlje veliki zagađivači, posebno brzorastuća gospodarstva Kine i Indije, i ne prihvatajući globalnu trgovinu kvotama za emisiju plinova.

Zbog odbijanja Kyota SAD su optužene da se odupiru snažnijoj globalnoj akciji protiv klimatskih promjena.

"SAD ozbiljno uzima taj problem. Nova inicijativa koju danas izlažem u glavnim crtama doprinijet će značajnoj raspravi koja će se održati u Njemačkoj iduće sedmice", rekao je Bush.

Nova Bushova strategija radikalno se razlikuje od planova evropskih zemalja uoči samita grupe G-8 u Njemačkoj od 6. do 8. juna, a odvojena je i od pregovora o klimatskim promjenama koji će se pod okriljem UN-a održati u decembru na Baliju, u Indoneziji. Kritičari strategije ocijenili su je kontraproduktivnom, jer već postoje međunarodni pregovori o klimi.

Sastanak 15 najvećih svjetskih zagađivača ove jeseni u SAD-u okupio bi zemlje G-8, Indiju, Kinu, Brazil, Australiju, JAR, Meksiko, Južnu Koreju i Rusiju, kazali su dužnosnici administracije.

U govoru u četvrtak Bush je ponovio američko stajalište kako rješenje za problem globalnog zatopljenje treba tražiti u razvoju novih tehnologija.

"SAD je u tome vodeći, i to ćemo poručiti na samitu G-8", kazao je Bush ističući velika ulaganja njegove administracija u istraživanja novih tehnologija.

"Svijet je na rubu velikih prodora koje će nam pomoći da postanemo bolji čuvari okoliša", kazao je Bush i pozvao druge zemlje da ukinu carine na čiste energetske tehnologije.

Govoreći o novim tehnologijama za proizvodnju čiste energije, Bush je spomenuo proizvodnju goriva za automobile od otpadnog drva, trave i poljoprivrednog otpada, automobile pokretana vodikovim gorivim ćelijama, novu čistu tehnologiju ugljena, djelotvorniju nuklearnu energiju i druge.

Kid Vaughan, stručnjak za klimu Svjetske zaklade za prirodu (World Wildlife Fund), izjavio je za MSNBC News kako Bush s novom prijedlogom nastoji preskočiti samit G-8 iduće sedmice i samit na Baliju, postavljajući ciljeve tek za kraj 2008. godine, kada mu završava predsjednički mandat.

"Mi nemamo vremena za to. Životi su izgubljeni. To je moralno neprihvatljivo", kazao je Vaughan, a kritike na račun nove strategije Bijele kuće, prenosi Hina, iznio je i klimatski stručnjak Greenpeacea Charlie Kronick.