Vatikan
0

"Noć vještica je antikršćanski praznik"

Sarajevo-x.com
Vatikan je Noć vještica okarakterisao opasnim antikršćanskim praznikom, te pozvao roditelje da ne dozvole djeci da se 31. oktobra maskiraju u duhove i vampire.

"Noć vještica je paganska proslava terora, straha i smrti i roditelji ne smiju dopustiti djeci maskiranje u zle duhove i vampire", upozorila je Sveta stolica.

Rimokatolička crkva je također zabrinuta zbog činjenice da se proslava Noći vještica, koja je najprije bila popularna u Americi, posljednjih godina se sve više širi po zemljama svijeta.

"Noć vještica je podstruja okultizma i u potpunosti antikršćanski praznik", kazao je liturgijski stručnjak Joan Maria Canals.

"Roditelji bi trebali biti svjesni da ovaj praznik promoviše smrt, strah i teror. Oni bi trebali djeci objasniti pravo značenje praznika, a ne dopuštati im da se maskiraju u vukodlake i duhove", kazao je svećenik Canals.

Prošle godine je list 'Avvenire' kojeg uređuju italijanski biskupi pozvao na bojkot praznika Noć vještica nazvavši ga opasnim praznikom kojim se proslavljaju grozote i užasi.

Također, protekle sedmice Katolička crkca u Španiji upozorila je na sve veću popularnost koju stiče ova proslava, te samim tim baca sjenu na kršćanski praznik Svi sveti.

"Ovakav vid proslave praznika prijeti da će 'zamijeniti' kršćanske obrede kao što su molitva i štovanje svetaca", istakao je biskup Jose Sanchez.