Muhammad Yunus
0

Nobelovac osuđen na zatvorsku kaznu u Bangladešu: Kažnjen sam za zločin koji nisam počinio

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhammad Yunus osuđen je za kršenje zakona o radu Bangladeša u suđenju koje su njegove pristalice ocijenile politički motiviranim.

Yunus, koji je zaslužan za izvlačenje miliona iz siromaštva sa svojom mikrofinansijskom bankom Grameen, "zaradio" je neprijateljstvo šeika Hasine, dugogodišnje premijerke, koja ga je optužila da "pije krv" od siromašnih ljudi.

Administracija Hasine postaje sve čvršća u suzbijanju političkih neslaganja i više puta je verbalno napadala Yunusa, koji je osvojio nagradu za mir 2006. godine i nekada je viđen kao politički rival, piše The Guardian.

Čelnica Trećeg radnog suda šeik Merina Sultana proglasila je Yunusa i trojicu kolega iz Grameen Telecoma krivim, osudivši svakog na šest mjeseci zatvora.

Sultana je u svojoj presudi navela da je 67 zaposlenih u Grameen Telecomu trebalo da bude trajno zaposleni i da nisu formirani fondovi za učešće i socijalnu pomoć zaposlenih. Također je rekla da je u skladu sa politikom kompanije, pet posto dividendi kompanije trebalo da bude podijeljeno osoblju.

"Kažnjen sam za zločin koji nisam počinio. Ako to želite nazvati pravdom, nazovite", rekao je Yunus novinarima nakon saslušanja.