Žele smanjiti troškove
9

Njemački list Bild umjetnom inteligencijom planira zamijeniti više pozicija u firmi

S. Š.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Njemački list Bild, jedan od najprodavanijih novina u Evropi, trebao bi zamijeniti niz uredničkih poslova umjetnom inteligencijom u sklopu programa smanjenja troškova od 100 miliona eura. Očekuju se masovna otpuštanja sa radnih mjesta.
"Novine bi se nažalost rastajale od kolega koji imaju zadatke koje u digitalnom svijetu obavljaju AI i/ili automatizirani procesi", rekao je njen vlasnik, najveći evropski medijski izdavač, Axel Springer SE, u e-poruci uposlenicima.

U tom mailu je navedeno kako uloge, odnosno opis poslova koje obavljaju uredni, zamjenik urednika, lektori, urednici fotografija više neće postojati kao danas, piše Frankfurter Allgemeine, dok prenosi Guardian. Izvršni direktor Bilda Mathias Dopfener je ranije tokom ove godine rekao da bi alati umjetne inteligencije, kao što je ChatGPT, mogli
učiniti nezavisno novinarstvo boljim nego što je ikada bilo ili ga u potpunosti zamijeniti.

Alati umjetne inteligencije kao što je ChatGPT mogu napisati vrlo kvalitetne tekstove od jednostavnih korisničkih upita, proizvodeći bilo šta, do eseja i prijava za posao do pjesama i fikcija, ali njegovi odgovori su ponekad netačni ili čak izmišljeni.

Upravo zbog svih mana koje sa sobom nosi Chat GPT, njegovi kreatori su zabrinuti do čega bi sve umjetna inteligencija mogla dovesti.