Svijet
0

Njemačka javnost odobrava mjere finansijske pomoći

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka kancelarka Angela Merkel predstavila je u ponedjeljak poslije podne u Berlinu paket mjera savezne vlade za pomoć posrnulom finansijskom sektoru u ukupnoj vrijednosti od oko 500 milijardi eura, a najavljene su mjere naišle na pozitivan odjek u gospodarskim krugovima.

"Ovaj paket ima jedan cilj, a to je uspostava povjerenja, i to među bankama, prema gospodarstvu te povjerenja građana u finansijski sistem. Povjerenje je trenutno naša najvažnija valuta", rekla je Merkel predstavljajući paket mjera koji je donijela vlada na vanrednoj sjednici. Merkel je naglasila da je uloga politike kontrola finansijskog sustava.

Njemačka kancelarka istodobno je nagovijestila da bi troškovi uspostave stabilnosti na finansijskom tržištu mogli ugroziti jedan od glavnih ciljeva njezine demokršćansko-socijaldemokratske vlade, a to je uravnotežen državni proračun do 2011.

"Ovaj finansijski paket mogao bi utjecati na to da se ostvarenje ovoga cilja odgodi", rekla je Merkel. Ona je naglasila da finansijski paket, koji se sastoji od izravnih državnih ulaganja u bankovni sistem, kao i jamstava za kredite između banaka, ne služi zaštiti finansijskih interesa, nego građana.

Finansijski paket kojim vlada želi stabilizirati poljuljani kreditni sektor u zemlji pozdravili su predstavnici poslodavaca kao i sindikati.

"Finansijski paket vrlo je važan čimbenik u smirivanju i stabiliziranju gospodarstva", rekao je predsjednik Udruge njemačkih industrijalaca (BDI) Dieter Hundt. On je istodobno od vlade zatražio smanjenje nekih državnih opterećenja za industriju poput prireza za zaštitu klime.

Predsjednik Njemačkog saveza sindikata (DGB) Michael Sommer pozdravio je vladin plan, ali istodobno smatra da bi država financijsku pomoć trebala davati samo onim bankama koje državi ponude nešto zauzvrat, poput vlasničkog udjela.

Paketu se protive predstavnici njemačkih saveznih pokrajina koje bi s 35 posto trebale sudjelovati u ostvarenju plana za pomoć finansijskom sektoru. Neke savezne pokrajine, a posebice one na istoku zemlje, strahuju da bi dodatna opterećenja neke savezne pokrajine dovela do ruba bankrota, prenijela je Hina.

Vladin bi paket još tokom ove sedmice trebao prihvatiti Bundestag, njemački parlament.

Berza u Frankfurtu pozitivno je reagirala na vladin paket tako da je promet dionica tokom dana porastao za 11 posto.