Griješe kao Šri Lanka
0

Nizu azijskih zemalja prijeti bankrot, Pakistan jedna od ugroženih država

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva upozorila je da bi niz visokozaduženih azijskih država mogao pogoditi scenario koji se desio Šri Lanci.

Također, Georgieva je kazala kako države u razvoju već četvrti mjesec u nizu bilježe odlazak kapitala što ugrožava njihove planove da stignu razvijene države.

Šri Lanka ima probleme da plati za ključnu uvoznu robu kao što je hrana, gorivo i lijekovi. Inflacija u ovoj državi iznosi oko 50 posto, a cijene hrane u odnosu na prošlu godinu porasle su za 80 posto. Osim toga državna valuta rupee izgubila je vrijednost u odnosu na dolar i druge strane valute.

U prethodnim godinama Šri Lanka je stvorila veliki vanjski dug i prošlog mjeseca je postala prva država u Azijsko-pacifičkoj regiji koja je bankrotirala u posljednjih 20 godina.

Uvjeti kao što je rastuća inflacija, povećanje kamatnih stopa, pad vrijednosti valute, porast vanjskog duga i sve manje devizne rezerve, koji su doveli do bankrota Šri Lanke primjetni su i kod niza drugih država.

Kina je godinama bila ključni kreditor zemalja u razvoju u ovoj regiji i uglavnom je nejasno kakvi su bili uvjeti kredita i da li je moguće njihovo restrukturiranje. Stručnjaci upozoravaju da je Kina državama davala kredite za infrastrukturalne projekte koji nisu bili ekonomski isplativi.

Laos

Među prvim državama kojima prijeti sudbina Šri Lanke jeste Laos. Ovo je državabez izlaza na more i iima 7.5 miliona stanovnika. Već nekoliko mjeseci se suočava sa prijetnjom bankrota.

Porast cijena nafte zbog ruske invazije na Ukrajinu gurnuo je ovu državu bliže litici i povećao cijene hrane u državi gdje već trećina stanovništva živi u siromaštvu.

Lokalni mediji su javili kako su se formirali dugi redovi za gorivo i da su neka domaćinstva u nemogućnosti da plate svoje račune. Domaća valuta kip je izgubila trećinu vrijednosti u odnosu na dolar od početka ove godine.

Laos je već prezadužen i krajem prošle godine državni dug je iznosio 1.3 milijarde dolara ili 88 posto bruto državnog proizvoda.

Pakistan

Od kraja maja cijena goriva u Pakistanu je porasla za oko 90 posto jer je država ukinula subvencije u pokušaju da postigne sporazum sa MMF-om.

U junu je godišnja inflacija u ovoj državi dosegla 21,3 posto što je rekord u posljednjih 13 godina. Kao Šri Lanka i Pakistan ima jako ograničene rezerve u stranoj valuti jer su se iste u pola smanjile od augusta prošle godine.

Pakistan je uveo i 10 posto poreza na veliku industriju kako bi prikupio 1,93 milijardi dolara i time smanjio razliku između državne potrošnje i prihoda što je jedan od ključnih zahtjeva MMF-a za davanje novog kredita.

Prošlog mjeseca jedan stariji ministar u pakistanskoj vladi je pozvao građane da manje konzumiraju čaj kako bi se smanjili državni troškovi za uvoz. Četvrtina državnog duga je prema Kini.

Maldivi

Maldivi su doživjeli veliki porast javnog duga u posljednjim godinama i sada im dug iznosi daleko preko 100 posto bruto državnog proizvoda.

Ekonomiju ove države je posebno pogodio covid-19 jer je duboko ovisna o turizmu. JP Morgan je procijenio da bi Maldivi mogli bankrotirati do kraja 2023. godine.

Bangladeš

U Bangladešu inflacija je dosegla osmogodišnji rekord i u maju je iznosila 7,42 posto.

Kao odgovor na opadanje deviznih rezervi država je ograničila uvoz neesencijalnih proizvoda, olakšala propise za slanje novca iz inostranstva i ograničila putovanja u inostranstvo za zvaničnike.