Vojislav Šešelj
0

"Nisam kriv za vrijeđanje suda"

FENA
Vojislav Šešelj, vođa Srpske radikalne stranke kome se pred Haškim sudom (ICTY) sudi pod optužbom za zločine počinjene u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1994., u postupku za nepoštivanje suda izjavio je u petak da nije kriv.

Raspravno vijeće ICTY-a odlučilo je 11. februara na zahtjev Tužiteljstva do daljnjega prekinuti suđenje vođi srpskih radikala, a za nepoštivanje suda je optužen jer je u svojoj knjizi iz novembra 2007. "svjesno i namjerno" objavio imena i druge osobne podatke troje zaštićenih svjedoka.

Šešelj je, po optužnici podignutoj 21. januara, također objavio i odlomke pisane izjave jednog od tih svjedoka iako je znao da je Haški sud, odlukama iz 2003. i 2005., zabranio da se te izjave objelodane.

Šešelj je prvi haški optuženik za ratne zločine kome se sudi i zbog nepoštivanja suda, za što je propisana zatvorska kazna do sedam godina i/ili novčana do 100.000 eura.

Prije nego što je rekao da se ne osjeća krivim, Šešelj je zahtijevao da se javno pročita cijela optužnica, uključivši i dijelove skrivene od javnosti, kao što je naziv knjige u kojoj su objavljeni podaci o zaštićenim svjedocima.

Šešelj je 24. februara 2003. dragovoljno otišao u Den Haag, a 25. marta se očitovao da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.