Svijet
0

New York Times: Gubi li Rudy Giuliani podršku katoličkih glasača?

FENA
Foto: Rudy Giuliani
Foto: Rudy Giuliani
Postoje potencijalne opasnosti po izbornu kampanju Rudyja Giulianija, bivšega njujorškog gradonačelnika, a danas jednog od kandidata za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, piše u ponedjeljak New York Times.

Na prvi pogled Rudolph Giuliani trebalo bi da bude privlačan predsjednički kandidat za rimokatoličke glasače. Unuk talijanskih useljenika, Giuliani je pohađao katoličke škole, razmatrao da postane svećenik, a kao gradonačelnik najvećega američkog grada borio se jednom prilikom protiv muzeja koji je izložio lik Djevice Marije namazan slonovskim izmetom.

Čelnici Rimokatoličke crkve, međutim, kažu da su razočarani s političarima poput Giulianija koji tvrde da – dok se protive pobačaju – ne žele svoje mišljenje nametati drugima.

New York Times podsjeća kako je 2004. godine tadašnji predsjednički kandidat John Kerry pretrpio pad popularnosti kad je desetak katoličkih biskupa objavilo da mu ne bi udijelilo pričest zbog njegovih stavova o pobačaju.

Na nedavnoj debati republikanskih kandidata u New Hamsphireu Rudy Giuliani je na pitanje o pobačaju odgovorio: "Moj je stav da je to pogrešno, ali isto tako da odluku o tome vlada ne bi trebala donositi umjesto žena."

Zasad Giuliani uživa najveću popularnost među republikanskim kandidatima, međutim, njegovi protivnici kažu da ukoliko ga republikanci izaberu za svog kandidata, piše New York Times, može očekivati daleko žešće kritike u vezi s tim pitanjem.