Žele zaustaviti krvoproliće
0

Nevladine organizacije traže akciju UN-a u Siriji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od 140 arapskih organizacija za zaštitu ljudskih prava i građanskog društva zatražile su u srijedu povlačenje misije arapskih posmatrača u Siriji i pozvale Ujedinjene nacije da interveniraju kako bi se zaustavilo desetomjesečno prolijevanje krvi.

Ova koalicija od 142 udruženja iz Sirije, Egipta, Alžira, Saudijske Arabije, Sudana i drugih arapskih zemalja zatražila je u pismu Arapskoj ligi da odustane od misije zato što sirijski režim nije poštovao arapski plan za izlazak iz krize.

Udruženja u jednom saopćenju pozivaju Vijeće sigurnosti UN-a da "djeluje" kako bi se zaustavilo nasilje tokom gušenja narodne pobune koja je ušla u 11. mjesec i tokom koje je bilo više hiljada mrtvih.

Arapska liga treba da se sastane u subotu i nedjelju u Kairu i razmotri novi izvještaj šefa misije koju sve više kritiziraju i optužuju za nesposobnost da zaustavi represiju.

"Posmatračkoj misiji nedostaje kredibiliteta i transparentnosti. Osim toga, predvodi je bivši šef sudanskih vojnoobavještajnih službi koji je bio savjetnik predsjednika za region Darfura za vrijeme genocida", izjavio je Radwan Ziadeh, predsjednik Centra za ljudska prava u Damasku, koji je jedno od udruženja potpisnika.

"Nijedan od posmatrača nije bio u mogućnosti da obavlja svoj posao, naprotiv, misija je legitimirala sirijski režim", kazao je on.

U gušenju pobune u Siriji polovinom marta bilo je 5.400 mrtvih, ocijenile su Ujedinjene nacije, od kojih je 400 ljudi ubijeno tokom dvije sedmice po dolasku arapskih posmatrača 26. decembra.