Bliski istok
0

Netanyahu razmišlja o "mini zamrzavanju koloniziranja"

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu razmišlja o mini zamrzavanju koloniziranja na okupiranim palestinskim teritorijima poslije 26. septembra, objavili su u četvrtak izraelski mediji.

"Netanyahu razmišlja o mini zamrzavanju koloniziranja nakon isteka desetomječnog moratorija na izgradnju u kolonijama na Zapadnoj obali, objavio je dnevni list Yediot Aharonot.

Zamisao je da se produži moratorij na izgradnju u izoliranim kolonijama, "a da se to ne saopćava javno", pišu ove novine. Vlada bi zauzvrat dala zeleno svjetlo za izgradnju u blokovima kolonija.

Premijerov glasnogovornik Mark Regev odbio je dati komentar za agenciju AFP navodeći da šef vlade "ne želi reagirati na te informacije".

Američka državna tajnica Hillary Clinton najavila je 20. augusta da će 2. septembra u Washingtonu biti obnovljeni direktni izraelsko-palestinski pregovori, kako bi se u roku od godinu dana postigao mirovni sporazum.

Palestinska vlast, koja se pod intenzivnim američkim pritiskom pomirila s tim da učestvuje u pregovorima iako nije dobila garancije o zamrzavanju koloniziranja, kako se nadala, upozorila je da bi nastavak koloniziranja značio prekid pregovaranja.