Ukrajina
0

Nestali novinar vjerovatno mrtav

SRNA
Vasil Klimentijev
Vasil Klimentijev
Ukrajinski novinar Vasil Klimentijev, koji je nestao prije više od tri sedmice, vjerovatno je mrtav, saopćilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova i navelo da se sumnja na umiješanost pripadnika snaga sigurnosti.

"Postoji dovoljno razloga za uvjerenje da je on mrtav. Sumnjamo da su možda umiješani pripadnici snaga reda", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Anatolij Mogilev, a penosi Interfaks.

Klimentijev (67), urednik malog nedjeljnika u sjevernom ukrajinskom gradu Harkivu, nestao je 11. avgusta. Magazin je specijalizovan za objavljivnje tekstova o korupciji.

Regionalna policija saopćila je prošle sedmice da je pokrenula istragu o ubistvu s predumišljajem, a taj potez pozdravile su grupe za zaštitu medija kao važan korak u potrazi za nestalim novinarom.

Organizacije poput Međunarodnog instituta za štampu, Reporteri bez granica i OEBS izrazile su zabrinutost povodom ovog slučaja.

Ukrajinski novinari često upozoravaju na pogoršanje stanja medijskih sloboda u svojoj zemlji i tvrde da se pritisak pojačao od kada je na vlast u februaru došao predsjednik Viktor Janukovič, veliki prijatelj Kremlja.

Nestanak Klimentijeva podsjeća na slučaj novinara Georgija Gongadzea, koji je često kritikovao bivšeg predsjednika Leonida Kučmu. Gongadze je nestao 2000. godine, nakon što je izašao iz stana svog prijatelja u glavnom gradu Kijevu.

Njegovo obezglavljeno tijelo pronađeno je dva mjeseca kasnije u šumi nedaleko od grada.