Svijet
34

Nestali avion je možda promijenio putanju: 22 aviona i 40 brodova uključeni u potragu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Radarski signali pokazuju da se avion Malaysia Airlines, koji je nestao prije nešto više od 24 sata i u kojem je bilo 239 putnika, vjerovatno okrenuo nazad, objavili su malezijski dužnosnici.

Spasilački timovi već više od jednog dana tragaju za avionom, a sada je područje traženja prošireno. Također, istražitelji pregledaju snimke kako bi pronašli dvojicu putnika koji su se vrlo vjerovatno na avion ukrcali sa ukradenim pasošima.

Naime, spasilački timovi za avionom tragaju iznad Južnog kineskog mora, južno od Vijetnama, a malezijski šef civilnog vazduhoplovstva Azharuddin Abdul Rahman naveo je da je potraga proširena i na zapadnu obalu Malezije, objavio je BBC.

On je također istakao da petero putnika, koji su bili na popisu, nisu se ukrcali u avion.

"Dvadeset i dva aviona i 40 brodova je uključeno u potragu", rekao je šef oružanih snaga, general Zulkefli Zin.

General Rodzali Daud, pak, je istakao da radarski signali pokazuju da je postojala mogućnost da se avion okrenuo te krenuo nazad, odnosno skrenuo sa svoje putanje leta.

U međuvremenu je saopćeno da su u moru pronađene dvije velike naftne mrlje, ali nikakvi drugi znakovi da je negdje u blizini pao avion.

Vlasti sumnjaju i na moguću otmicu aviona, a ministar saobraćaja Malezije Hishammuddin Hussein je istakao da imaju najmanje četvero osumnjičenih.

Kako je ranije istaknuto, posljednji kontakt sa avionom kontrolori leta su imali 120 nautičkih milja od malezijskog grada Kota Bharu.

Porodice putnika prolaze kroz veliku agoniju iščekujući bilo kakve informacije o svojim najmilijima. Kako vrijeme odmiče sve manje vjeruju da će njihovi bližnji biti nađeni živi.