Svijet
0

Nepal: Od kralja do običnog građanina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nepalski kralj pristao je u ponedjeljak da mirno napusti kraljevsku palaču u Katmanduu i živi kao običan građanin nakon što je ta himalajska zemlja prošle sedmice proglašena republikom, saopćio je ministar unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Krishna Sitaula bio je među nekoliko vladinih zvaničnika koji su se u ponedjeljak sastali s Gyanendrom u palači Narayanhiti, u nepalskoj prijestonici, u prvom direktnom kontaktu između bivšeg kralja i vlade otkako je novoizabrana ustavotvorna skupština ukinula monarhiju 28. maja.

Skupština je Gyanendri dala rok od 15 dana da napusti palaču. On je izjavio da je prihvatio odluku skupštine i da će se odseliti iz palače do 12. juna, izjavio je Sitaula za Associated Press nakon sastanka.

"Izgleda da je bivši kralj dobrog rasploženja i da nije uzrujan. Ničim nije nagovijestio da će se opirati vladinom potezu o iseljenju iz palače", izjavio je Sitaula.

Gyanendra je zatražio da mu vlada pomogne u nalaženju alternativnog smještaja za njega i njegovu majku. "Kada se to pitanje riješi, on će se odmah iseliti", izjavio je Sitaula.

Ustavotvorna skupština je predložila da se palača Narayanhiti pretvori u nacionalni muzej. Neke lokalne novine sugerirale su da bi Gyanendra mogao zadržati za sebe izvjesnu imovinu iz nje.

"On nam je rekao da ne vjeruje u te glasine i da nije iznio nijedan kraljevsaki predmet iz palače i nije uništio bilo koji dokument", izjavio je Sitaula.

Gyanendra je izjavio da će potpuno sarađivati s vladinim zvaničnicima zaduženim za popis imovine u palači, kao i primopredaji sigurnosnih ovlasti s njegove lične garde na vladino osoblje.

Bivši kralj također je zatražio da mu vlada pruži sigurnost u njegovom novom domu, kazao je Sitaula.

Ukidanje monarhije kulminacija je dvogodišnjeg mirovnog procesa tokom kojeg su bivši komunistički pobunjenici odustali od oružane borbe, pridružili su se političkom procesu i osvojili najviše mjesta na aprilskim izborima za ustavotvornu skupštinu, koja će sačiniti novi nepalski ustav.

U nedjelju su bivši pobunjenici pretvorili planinsku palaču - Gyanendrin drevni dom - u javni muzej. Gyanendra nikada nije živio u palači u Grouchu, oko 120 km zapadno od Katmandua, ali je tamo redovno odlazio tokom vjerskih svečanosti.