Ubica Breivik danas na sudu
0

Ne mogu pronaći policajca koji je trebao biti na Utoyi

Sarajevo-x.com
Norveška policija ne može pronaći policijskog stražara koji je trebao biti na otoku Utoya u petak, kada je u terorističkom napadu koji je izveo Anders Behring Breivik poginulo 86 ljudi, izvještava Sky News.

"Tamo je trebao biti policijski službenik u to vrijeme", Sky News je citirao norveškog šefa policije Sveinunga Sponheima. On je dodao da je još uvijek potpuno nejasno gdje je bio čuvar kampa.

U dvostrukom napadu koji je se dogodio u petak u glavnom gradu Oslu i na otoku Utoya živote je izgubilo najmanje 93 ljudi. U snažnoj eksploziji koja je odjeknula u blizini zgrade vlade u Oslu poginulo je najmanje sedmero ljudi, a nekoliko sati kasnije čovjek odjeven kao policajac otvorio je vatru na mlade koji su se okupili na otoku Utoya u ljetnom kampu.

Anders Behring Breivik (32) koji je u subotu priznao da je počinio masovna ubistva, rekao je i to da nije imao pomagače.

Na internetu je u nedjelju otkriven i manifest pod nazivom "2083: Evropska deklaracija o nezavisnosti", dokument za koji se vjeruje da ga je napisao Breivik. U dokumentu je, između ostalog, opisao i svoje pripreme za napad 95 dana prije nego što se on dogodio.

Breivik je napisao i to kako će biti uhapšen, što je i bio dio njegovog plana. Prvo ročište na kojem će se monstrum pojaviti bit će održano danas.