Steitmanu priznanje za medicinu
0

Naučnik koji je umro prije tri dana ipak će dobiti Nobelovu nagradu

SRNA
Ralph Steinman
Ralph Steinman
Fondacija koja dodjeljuje Nobelovu nagradu saopštila je večeras da će kanadski naučnik Ralph Steinman ostati ovogodišnji laureat nagrade za medicinu, iako je umro tri dana prije nego što je proglašen za dobitnika.

Ralph Steinman, koji je sa dvojicom kolega ove godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu, umro je u petak, 30. septembra, saopštio je tokom dana njegov univerzitet u New Yorku.

Njemu  je prije četiri godine postavljena dijagnoza raka pankreasa, a u međuvremenu je primao terapiju koju je sam sastavio.

Kada je Steinman primljen u bolnicu prije sedam dana, njegova djeca su se šalila da će biti jači od smrti do današnjeg objavljivanja imena dobitnika Nobelove nagrade.

Steinmanove kolege kažu da je on dugo bio u konkurenciji za nagradu, ali da prije smrti nije znao da je ove godine došao njegov red.

On je dobio nagradu zajedno sa kolegama Bruceom Beutlerom i Julesom Hoffmannom, zbog doprinosa boljem razumijevanju imunološkog sistema.

Prema pravilima uspostavljenim 1974. godine, Nobelov komitet ne može da dodijeli nagradu posthumno, osim u slučaju da se smrtni slučaj dogodi poslije proglašavanja dobitnika. Članovi komiteta saopštili su da nisu znali da je Steitman preminuo.