Strah od napada
49

NATO jača odbranu Litvanije i rakete postavlja bliže granici sa Rusijom

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zemlje NATO-a provode model rotacijske proivzračne odbrane stacionirane u Litvaniji kao odgovor na pozive baltičkih država da pojačaju evropske odbrambene sposobnosti u regiji.

Prema litvanskom ministru odbrane Arvydasu Anušauskasu,, odbrambeni sistemi bit će operativni u njegovoj zemlji kasnije ove godine.

Zemlje NATO-a pristale su na stvaranje rotacijskog sistema, u kojem bi zemlje saveznice rasporedile sisteme protivzračne odbrane u baltičkim državama na određeno vrijeme, tokom summita NATO-a u Vilniusu u ljeto.

Anušauskas nije naveo koje su zapadne zemlje uključene u prvu rundu protivzračne odbrane koja se postavlja u Litvaniji, ali je rekao da oprema uključuje Patriot raketne sisteme zemlja-zrak. Dužnosnik odbrane rekao je novinarima da Patriote osigurava evropski saveznik, a ne Sjedinjene Države.

"Očekuje se da ovo načelo neće biti jednokratna stvar za nekoliko mjeseci, već će pokriti sve naše kalendarske mjesece i značajno povećati naše sposobnosti protuzračne odbrane", rekao je Anušauskas, kako ga citira Litvanska nacionalna radiotelevizija.

Nekoliko evropskih zemalja izrazilo je zabrinutost da bi ruski rat protiv Ukrajine mogao na kraju dovesti do većeg sukoba između Moskve i NATO-a. Vojni savez poduzeo je nekoliko koraka kako bi ojačao svoje odbrambene sisteme duž svoje istočne granice posljednjih mjeseci, uključujući provođenje obuke u proljeće za više od 90.000 vojnika iz sve 32 države članice u zemljama koje dijele granicu s Rusijom, poput baltičkih naroda i Poljske.

Litvanija, Latvija i Estonija bile su neke od najglasnijih članica NATO-a koje su pozvale zapadni blok da se pripremi za sljedeću rusku ofanzivu u regiji. Estonska vanjska obavještajna služba, na primjer, rekla je da se Rusija priprema za rat protiv zemalja NATO-a u sljedećih 10 godina

Napetosti između Moskve i Zapada ostale su visoke tokom cijelog rata u Ukrajini, koji nedvosmisleno podržavaju članice NATO-a. Ruski predsjednik Vladimir Putin okrivio je utjecaj Alijanse na ukrajinsku vladu kao jedan od razloga zašto je njegova zemlja bila "prisiljena" na rat. Putin je također rekao da sukob koji traje više od dvije godine ne može završiti dok Ukrajina ne pristane ostati neutralna.

Kremlj je optužio Zapad za produženje rata u Ukrajini jačanjem vojnih sposobnosti Kijeva, upozoravajući krajem prošlog mjeseca da bi NATO prešao granicu ako članice saveza pošalju svoje trupe da se bore u Ukrajini. Iako nijedna članica NATO-a nije nagovijestila planove da to učini, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je novinarima prošlog mjeseca da se "ništa ne smije isključiti" u pokušaju da se "spriječi Rusija da dobije ovaj rat".