Svijet
2

Naselje u Marseju blokirano nakon pucnjave na policiju

Klix.ba
(Foto: EPA)
Francuska policija je zatvorila naselje u Marseju nakon što su maskirani napadači otvorili vatru iz kalašnjikova na policijski automobil. Iz policije je saopćeno da je pucnjava povezana sa trgovinom droge.

Francuska je još uvijek na visokom nivou uzbune nakon prošlomjesečnih terorističkih napada u Parizu u kojim je ubijeno 17 ljudi. Prošle sedmice su dvojica vojnika koji su štitiči židovsku organizaciju i radio stanicu izbodeni nožem u Nici.

Pucnjava u Marseju se dogodila kada je premijer Manuel Valls stigao u posjetu i saopćio podatke o padu kriminaliteta u drugom najvećem gradu Francuske.

Na mjesto događaja, tačnije u naselje La Castellane u kojem živi 7.000 ljudi, stigla je specijalna policija. Stanovništvu je naređeno da ostane u svojim domovina.

"U ovom naselju imate sve, prostituciju, drogu, nasilje. To je opasan koktel, što se pokazalo i danas", izjavio je senator Samia Ghali.

Povrijeđenih u pucnjavi nije bilo. Policija je pronašla kalašnjikov i drogu, ali ne i počinitelje.

Francuska predgrađa u kojim živi većina od pet miliona muslimana u centru su pažnje nakon prošlomjesečnih ubistava u redakciji satiričnog magazina Charlie Hebdo, koji je objavio karikature poslanika Muhameda.

Dok je širom Francuske 11. januara stanovništvo odavalo počast poginulim, odziv u Marseju je bio veoma mali.