Evropska komisija
0

Napraviti nacionalne strategije za integraciju Roma

FENA
Evropska komisija zahtijevala je hitnu akciju radi poboljšanja socijalne i ekonomske situacije Roma na evropskoj i nacionalnim razinama i predložila okvir za nacionalne strategije za njihovu integraciju.

Imajući u vidu da se romske zajednice nalaze u različitim položajima u zemljama Evropske unije, definirana su četiri zajednička cilja nacionalnih strategija - obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvena zaštita i stambeno zbrinjavanje Roma, prenosi njemački radio Deutsche Welle.

"Radeći na ta četiri primarna cilja, postavljamo zajedničke smjernice za nacionalne strategije za integraciju Roma", izjavila je potpredsjednica Evropske komisije Viviane Reding uoči obilježavanja Svjetskog dana Roma.

"Svaka zemlja članica EU-a, u odnosu na specifičnu situaciju romske populacije u toj zemlji, morat će posebno usmjeriti svoje programe i odrediti potrebne fondove", najavila je Reding.

Ona je dodala da će nacionalne strategije biti dostavljene Evropskoj komisiji do kraja godine, tokom "romske sedmice", u prvoj sedmici aprila 2012., bit će objavljene i analizirane, a narednih godina će se pratiti njihovo provođenje.

Rješavanje problema romske populacije i postojanje odgovarajućih nacionalnih programa važno je i za balkanske zemlje, koje žele postati dio EU-a, istaknula je Reding.

Procjenjuje se da sada u Bosni i Hercegovini živi oko 50.000, Hrvatskoj 40.000, a u Srbiji 600.000 Roma, naveo je Deutsche Welle.

U Evropi sada živi između 10 i 12 milijuna Roma, od kojih oko šest milijuna u zemljama članicama EU-a i oko pet milijuna u drugim evropskim zemljama.

Postotak romske djece koja završe osnovnu školu je 42 posto, 10 posto Roma upiše srednju školu.

Smrtnost romske djece je zbog loših uvjeta života i nedostatka zdravstvene zaštite najmanje pet puta veća u odnosu na ostatak stanovništava Evrope, dok je životni vijek Roma u prosjeku za 10 godina kraći od evuropskog prosjeka.

U Bruxellesu kažu kako je cilj da svako romsko dijete završi bar osnovnu školu, a stupanj obrazovanja će direktno utjecati na broj zaposlenih Roma.

U Evropskoj komisiji podsjećaju da 70 posto od ukupno izdvojenih evropskih sredstava za integraciju Roma nikada nije ni iskorišteno.

"Nije samo niži životi standard, već i suživot i opći odnosi romske manjine i ostatka društva ono što se mora uzeti u obzir i mijenjati ako želimo da popravimo situaciju", rekao je povjerenik EU-a za zapošljavanje i socijalna pitanja Laszlo Andor.

"Razlike u obrazovanju, zapošljavanju, postotku siromašnih je ono što mora da se nadgleda a nacionalne strategije će poslužiti da se smanje te razlike", zaključio je Andor.