Svijet
4

Napad u Teksasu: Ubijeni Elton Simpson preko Twittera najavio krvoproliće

Klix.ba
Takmičenje u crtanju poslanika Muhameda koje je u nedjelju održano u Teksasu pretvorilo se u okršaj u kojem su smrtno stradale dvije osobe.

Riječ je o napadačima koje je, nakon što su otvorili vatru, ubila policija koja je osiguravala događaj u gradiću Garland na kojem se pojavilo oko 200 posjetitelja i učesnika, a od kojih na sreću niko nije stradao.

Jedan od dvojice napadača, Elton Simpson, živio je u Phoenixu gdje je bio optužen za aktivnosti povezane sa terorizmom još 2011. godine, prenosi CNN. Prije nego što je izvršio napad sa Nadirom Soofijem, na svom Twitter profilu pod imenom Shariah is Light ili "Šerijat je svjetlo" napisao je kako se nada da će ih "Allah prihvatiti kao mudžahedine". Također, Simpson je koristio hashtag #texasattack ili "teksaški napad".

Napad u Garland podsjeća na pucnjave u Francuskoj i Danskoj zbog svoje korelacije sa crtežima poslanika Muhameda koje muslimani smatraju blasfemijom.

Glavni predavač na sinoćnjem događaju u Teksasu trebao je biti Geert Wilders, desničarski holandski političar, odavno se nalazi na "listi" Al Kaide.