Svijet
17

Naoružane osobe opkolile zgradu Ministarstva vanjskih poslova u Tripoliju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Naoružane osobe opkolile su u nedjelju libijsko ministarstvo vanjskih poslova, tražeći da bude "očišćeno od agenata" i ambasadora svrgnutog predsjednika Moamera Gadafija - izjavio je neimenovani zvaničnik.

Ova naoružana grupa spriječila je osoblje da uđe u zgradu ministarstva u Tripoliju - rekao je AFP-u zvaničnik ministarstva, pod uslovom da ne bude imenovan.

Gotovo 30 vozila, od kojih je na nekima postavljeno protivavionsko oružje, i više desetina naoružanih muškaraca opkolili su zgradu ministarstva.

Neimenovani zvaničnik je kritikovao "izuzetno ofanzivno" ponašanje naoružane grupe pa čak i u slučaju da su njihovi zahtjevi "legitimni" jer to ne opravdava "paralisanje rada čitavog ministarstva".

Generalni nacionalni kongres Libije, koji predstavlja najvišu političku vlast u zemlji, razmatra prijedloge i nacrte zakona po kom bi bivši režimski zvaničnici bili sklonjeni s visokih političkih funkcija.

Nacrt zakona bi mogao da pogodi nekoliko visokih ličnosti u sadašnjoj vladi, prenosi AFP i podsjeća da su demonstranti u martu opkolili parlament, držeći unutra nekoliko sati poslanike i zahtijevajući usvajanje ovog zakona.