Tajland
0

Nalog za hapšenje premijera Shinawatre

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vlasti na Tajlandu izdale su u utorak nalog za hapšenje 13 vođa uličnih protesta u Bangkoku i svrgnutoga premijera Thaksina Shinawatre.

Policijski glasnogovornik je rekao da je grupa vođa protesta opozicije, na čelu sa Shinawatrom, koji se nalazi u izgnanstvu u Velikoj Britaniji, optužena za remećenje javnog reda i mira i protuzakonito okupljanje na javnim mjestima.

Demonstranti su prekinuli proteste protiv vlade nakon što su skoro tri sedmice proveli na ulicama prijestonice Bangkoka. Tokom pobune mnogi dijelovi grada bili su potpuno zatvoreni za promet.

Hiljade pripadnika vojske i policije okružuju posljednje uporište demonstranata, pristalica Thaksina Shinawatre ispred glavnog sjedišta vlade, prenio je BBC.

Policajci i vojnici dopuštaju nekima od njih da ako žele, napuste prijestonicu. Dosta je pristalica opozicije naime doputovalo u Bangkok iz provincije, a vlasti su sada dale autobuse kojima demonstrante vraćaju kućama.

Vođe protesta, kako se izvještava, predale su se tajlandskim vlastima i pozvale demonstrante da se raziđu kako bi se izbjeglo daljnje nasilje.

U ponedjeljak su u neredima u Bangkoku poginule dvije osobe.