Svijet
0

Nakon ranjavanja halife Bagdadija IDIL ima novog lidera

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Nakon što je lider IDIL-a, samoprozvani halifa, Abu Bakr al-Bagdadi ranjen, IDIL ima novog, privremenog, lidera.

Kako je saopćio zvaničnik iračke vlade, novi lider IDIL-a je bivši nastavnik fizike. On se trenutno nalazi u Mosulu, drugom iračkom gradu po veličini koji već mjesecima drže snage IDIL-a.

Dr. Hisham al Hashimi, savjetnik iračke vlade za pitanja IDIL-a, za Newsweek je izjavio kako je novi lider IDIL-a Bagdadijev zamjenik Abu Alaa Afri.

“Nakon što je Bagdadi ranjen, on je počeo voditi poslove IDIL-a, zajedno sa drugim pripadnicima koji su zaduženi za različite resore”, kazao je Hashimi dodavši da će on biti novi lider IDIL-a ukoliko Bagdadi umre.

O Afri se vrlo malo zna, a poznat je i pod nadimkom Haji Imam. Hashimi tvrdi da je već neko vrijeme Afri u očima pripadnika IDIL-a važniji i od samog halife Bagdadija. “Pametniji je, važniji, sjajan je govornik i harizmatičan lider”, kaže Hashimi.

Ovakve tvrdnje vrlo vjerovatnim smatraju i drugi poznavaoci dešavanja na Bliskom istoku. Hassan Hassan, analitičar i autor knjige ISIS: Inside the Army of Terror, smatra kako je Afra dobio na značaju posebno u posljednjim mjesecima otkako IDIL trpi poraze na različitim frontovima.

Nakon što je imenovan za zamjenika halife Bagdadija, Afri je postao ključna veza između samog halife i njegovog kruga bliskih saradnika i namjesnika u različitim gradovima.

Iako se ne zna pouzdano, mnogi smatraju da Afri smatra kako se IDIL treba pomiriti sa Al-Kaidom i frakcijama.