Niz sumnjivih događaja
67

Nakon puštanja leoparda i smrti supa, iz zoološkog vrta u Dallasu nestali majmuni

D. B.
Dva majmuna su nestala iz zoološkog vrta u Dallasu i to je posljednji u nizu sumnjivih događaja nakon puštanja leoparda i smrti supa.

Lokalna policija je obaviještena u ponedjeljak nakon što su čuvaru ustanovili da nedostaju dva carska tamarina. Čuvari vjeruju da su ukradeni jer ova vrsta majmuna tipično ostaje blizu svog doma. Dodali su da je ograđeni prostor "namjerno kompromitovan", dok policija vjeruje da je neko napravio otvor u ogradi te uzeo dva majmuna.

Sumnjivi incidenti zoološkom vrtu počeli su se događati ranije ovog mjeseca kada je mladi leopard pobjegao kroz izrezani otvor, ali je nešto kasnije pronađen. Uposlenici zoološkog vrta su pronašli i otvore u prostoru u kojem se nalaze majmuni languri, ali nijedan od njih nije izašao.

Prošle sedmice je sup ugrožene vrste pronađen mrtav u svom ograđenom prostoru s "neobičnom ranom". Ovo je bila jedna od samo 6.500 ovakvih ptica na svijetu.

Zoološki vrt se prostire na 43 hektara te je dom za više od 2.000 životinja. Također, ovo je najveći i najstariji zoološki vrt u Teksasu.

Godine 2004. je zabilježen incident kada je gorila teška 136 kg pobjegla i povrijedila četiri osobe, nakon čega je usmrćena.