Svijet
0

Najkraći ratovi u historiji

Sarajevo-x.com
Čini se kako, od kada je civilizacije, nije protekao ni jedan dan, a da se negdje na našoj planeti nije ratovalo. Neki su ratovi, poput Prvog i Drugog svjetskog, odnijeli desetine miliona života, a neki su trajali tako dugo da im se nije nazirao kraj. Ipak postoje i ratovi koji su trajali jedva nekoliko sati ili dana pa zbog svoje "posebnosti" zaslužuju mjesto u historijskim knjigama, a ruska "Pravda" izdvojila je najkraće.

1. Rat između Velike Britanije i Zanzibara - trajao 45 minuta

Rat je započeo 27. augusta 1896. godine, a poveo se zbog smrti sultana Hamada bin Thuwainia koji je sarađivao s Velikom Britanijom. Nakon njegove smrti, na prijestolje je došao njegov nećak koji pak nije bio britanski miljenik. Velika Britanija htjela je na čelu Zanzibara vidjeti drugu osobu za koju su smatrali da bi više podržavala njihovu politiku. Velika Britanija je postavila ultimatum mladom sultanu i zahtjev da abdicira i prepusti vodstvo kandidatu kojeg su oni željeli no novi sultan je to odbio i postavio odbranu oko palače. Iako je sukob okončan pregovorima, dogodila se paljba između vojnika zaraćenih strana i zbog toga je ovaj rat ušao u historiju kao najkraći. Sultan je ipak morao pobjeći, a azil je dobio od Nijemaca.

2. Rat između Egipta i Izraela - trajao 6 dana

Ponukan izraelskim prijetnjama protiv saveznice Sirije, Egipat je na granicu Sinajskog poluotoka iskrcao 100.000 vojnika i 1.000 tenkova te pozvao sve arapske zemlje na borbu protiv Izraela. Nakon toga, Izrael je 5. juna 1967. godine napao zračne snage Egipta. Jordan je zatim napao zapadni Jeruzalem, pojas Gaze i Sinajski poluotok. Iako je rat trajao svega 6 dana, njegovi rezultati i danas utječu na geopolitičke prilike u toj regiji.

3. Rat između Pakistana i Indije - trajao 13 dana

Indijsko-pakistanski rat koji se vodio 1971. godine zapravo je bio "veći sukob" i u bliskoj je vezi s bangladeškim oslobodilačkim ratom. Taj je rat zapravo bio konflikt između dominantnijih Pakistanaca sa zapada zemlje i većinske grupe Pakistanaca sa istoka. Započeo je nakon izbora u Pakistanu 1970. godine u kojima je stranka istočnih Pakistanaca dobila 167 poslaničkih mjesta od ukupno 169, osiguravši sebi većinu. Oružani konflikt koji se dogodio na indijskom frontu od 3. do 16. decembra 1971. godine naziva se indijsko-pakistanskim ratom, a tako su ga nazvale i u rat uključene strane. Rat je završio porazom pakistanske vojske.

4. Rat između Srbije i Bugarske - trajao 14 dana

Rat je započeo 14. novembra 1885. godine i trajao je do 28. novembra iste godine. Još u proljeće 1884. godine Srbija i Bugarska došle su u oštar sukob, gotovo na ivicu rata, zbog zauzeća srpske karaule kod Bregova od strane bugarske vojske. Nakon ujedinjenja Bugarske i Istočne Rumelije 6. septembra 1885. godine u Plovdivu, Srbija je vjerovala da je time narušena ravnoteža snaga na Balkanu te su zaratili s Bugarskom. Konačni mir potpisan je u februaru 1886. godine.

5. Rat između Gruzije i Armenije - trajao 24 dana

Ovaj se rat vodio zbog granice i to godine 1918. Sporni su bili dijelovi tadašnje provincije Lori, Javakheti i Borchalo distrikta koji su bili historijski bikulturalni, odnosno podjednako su pripadali i Armeniji i Gruziji, ali su ih u 19. stoljeću naselili Armenijci. Do kraja Prvog svjetskog rata, neke od ovih teritorija su zauzele Osmanlije, ali nakon što su oni napustili ovaj region, i Gruzija i Armenija su to okarakterizirale kao priliku za prisvajanje i svojatanje. Svađa se pretvorila u oružani sukob i nakon 24 dana završila sporazumom.