Svijet
0

Na Svjetski dan slobode medija malo je razloga za slavlje

FENA
U Bruxellesu je u četvrtak svečano obilježen Svjetski dan slobode medija, s porukom novinarskih organizacija da danas ima malo razloga za slavlje imajući u vidu da raste broj otmica novinara širom svijeta.

"Treći maj je dan kada se proslavlja sloboda izražavanja, ali nemamo šta da slavimo dok naše kolege ne budu oslobođeni", rekao je generalni sekretar Međunarodne federacije novinara (IFJ) Aidan White.

White je naveo da više nego ikada raste broj novinara koji su postali žrtve nemilosrdnih kidnapovanja i otmica, prenosi AP.

Generalni sekretar IFJ je istakao da su otmice osoblja medijskih kuća postale česte u kriznim regionima, ukazujući da je većina otetih novinara oslobođena, ali da li je bilo i slučajeva ubistava otetih novinara u Iraku, Afganistanu i Meksiku.

Pažnja evropskih zvaničnika na svečanosti u Bruxellesu je bila usredsređena na ubistvo ruske novinarke Ane Politkovskaje i otmicu dopisnika BBC-a na palestinskim teritorijama Alana Johnstona.

Evropski komesar za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner ocijenila je da Johnstonovi otmičari "ne čine nikakvu uslugu palestinskom narodu time što će spriječiti njega i druge (novinare) da obavljaju svoj posao, a to je da izvještavaju svijet o događima u Gazi".

Johnston je otet 12. marta u Gazi, gdje je u posljednje dvije godine više novinara oteto, ali niko nije optužen ili uhapšen, podsjetila je američka agencija.

Generalni sekretar Vijeća Evrope Terry Davis osvrnuo se na ubistvo ruske novinarke Ane Politkovskaje, podsjećajući da se još ne zna ko je ubio, kao ni ko je naredio ubistvo novinarke koja je pisala o kršenju ljudskih prava u regiji sjevernog Kavkaza.

"Nažalost, to nije usamljen slučaj da je neki ruski novinar ubijen u skorijoj prošlosti'', rekao je Davis i dodao da je zabrinjavajuća činjenica da je, za sada, mali broj istraga o tim zločinama dao rezultate.