Svijet
0

Na obljetnicu nemira francuska predgrađa i dalje "bure baruta"

FENA
Nemiri koji su prije godinu dana potresli zapuštena francuska predgrađa upozorili su na diskriminaciju beznadne mladeži useljeničkog porijekla, ali osim što je problem postao temom izborne kampanje, malo se toga promijenilo u getoiziranim naseljima koja ostaju "bure baruta".

Tekstovi koje je agencija France Presse pripremila uoči godišnjice 27. oktobra, kada su se dvojica adolescenata useljeničkog porijekla bježeći pred policijom sklonila u trafostanicu i tamo umrla od strujnog udara, upozoravaju da problem diskriminacije još traje.

Ogorčena mladež tada je izišla na ulice i tri sedmice iskazivala svoj bijes paležom automobila (10.346 vozila), uništavanjem zgrada (74 privatne zgrade), nanijevši 160 miliona eura štete.

Vlada je uvela vanredno stanje 8. novembra i ukinula ga kada se stanje smirilo (20. novembra). Policija je privela 6.056 osoba, a suci izrekli zatvorske kazne za 422 osobe, većinom mlađe od 25 godina.

Pobuna mladih useljenika, porijeklom uglavnom iz zemalja Magreba i supsaharske Afrike, jasno je upozorila na neuspjeh francuskog načina integracije i na zanemarivanje manjina, koji je vlada nastojala riješiti dvojako.

Hitno je odmrznula 100 miliona eura za udruge koje pomažu tim zajednicama, i koje su do tada prečesto ostajale novca za rad. Donijela je zatim zakon o "jednakim izgledima" želeći potaknuti mlade u predgrađima u kojima je stopa nezaposlenosti katkad i 40 posto.

Međutim, godinu dana poslije, crnca i Arapina iz predgrađa prati jednako loš glas kad traži posao ili želi unajmiti stan. Zid nerazumijevanja ispriječio se između mladih i snaga reda koji se međusobno optužuju za provociranje.

Izgredi se nastavljaju i Manuel Valls, socijalistički gradonačelnik Evryja, grada južno od Pariza, zaključuje: "Još ležimo na žeravici."

U takvom ozračju predgrađa su vruća tema kampanje predsjedničkih izbora u maju pa favorit desnice, ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy, traži od sudaca više strogosti. Socijalisti ga pak optužuju da provocira, a on njih da se poigravaju nesigurnošću.

Strahujući da bi iz te svađe mogao dobiti treći, tj. vođa krajnje desnice Jean-Marie Le Pen, zvijezde porijeklom iz predgrađa pozivaju mlade da glasaju na izborima i "prestanu izigravati žrtve".

Na sociološkoj razini francuska je javnost osvijestila problem getoiziranih imigrantskih predgrađa. Privatna francuska TV stanica TF-1 angažirala je za udarni dnevnik crnog novinara Harryja Roselmalka. Bilo je to doduše samo tokom ljeta, no vijest je odjeknula i otada počinje jača zastupljenost manjina na televiziji.

Uspjeh filma "Dani slave" (Indigenes) o Marokancima i Alžircima, koji su za "domovinu" Francusku ratovali protiv nacizma, potaknuo je predsjednika Jacquesa Chiraca da mirovine afričkih veterana barem donekle izjednači s mirovinama pravih Francuza.

Konačno, vlada traži od poduzeća s više od 50 zaposlenih da primaju na natječaje za zapošljvanje životopise bez imena i prezimena kandidata. No ne zna se kad će ta odredba doista stupiti na snagu.

Agencija France Presse donosi i svjedočanstvo tipična sudionika pobune iz predgrađa koji otkriva ponos mladih ljudi, bez nade i pravih izazova, što su mogli sudjelovati u nečemu "tako snažnom". Energija tih mladih ljudi bez izgleda i obrazovanja pretvorila se u bijes protiv sustava i policije koju su "samo zbog toga napadali iz osvete", kazao je mladić, za priču nazvan Karim.

Mladi su se ubrzo "umorili od samih sebe", prenosi Hina, posebno kada su vidjeli da se suci ne šale i da su pale prve zatvorske kazne. Tako je i Karim dobio policijski dosje, kojim se ne ponosi, baš kao ni svjedodžbom trgovačke škole koja mu omogućuje tek slaganje polica u trgovini.

No on se usprkos svemu nada usponu na društvenoj ljestvici jer je drugi naraštaj i ne mora poput svojih roditelja raditi bilo što. Ali "nemiri mu zapravo nisu donijeli ništa", kaže Karim i "još traži pravi posao".