Phillip Gordon
0

"Na Balkanu ostvaren ogroman napredak"

FENA
Sjedinjene Države imaju u Evropi tri cilja, rekao je pomoćnik američke državne tajnice Philip Gordon u svom govoru na Sveučilištu Harvard: prvi je suradnja s Evropom na cijelom nizu globalnih izazova, drugo je obnova konstruktivnijih odnosa s Rusijom, a treće je dovršavanje historijskog posla na izgradnji demokratske, prosperitetne, ujedinjene i sigurne Evrope.

U protekla dva desetljeća brojne zemlje srednje i istočne Evrope uključile su se u razne evropske integracije, ali posao još nije dovršen, istaknuo je Gordon.

On je primijetio da na jugoistoku Evrope još uvijek postoje brojni izazovi koji su izazvali teškoće u regiji u prošlom stoljeću poput pronalaženja načina za zaštitu manjinskih prava te stvaranje stabilnih, multietničkih političkih pristupa. No on je podsjetio i da je ostvaren ogroman napredak posebno na Balkanu.

„Nakon desetljeća teškog rada, danas smo svjedoci dramatičnih političkih i društvenih tranzicija. Gotovo sve balkanske zemlje poduzele su korake ka članstvu u Evropskoj uniji“, rekao je Gordon, spomenuvši na prvom mjestu pomake u pregovorima Hrvatske s EU-om, a kasnije je i podsjetio na ulazak Hrvatske u NATO savez.

Od svih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije Gordon je najviše vremena posvetio Bosni i Hercegovini, prenijela je VoA.

„Napredak koji smo vidjeli od sredine 1990-ih nedavno je usporio i ne smijemo dopustiti njegovo zaustavljanje. U većem dijelu protekle tri godine bosanski politički čelnici nisu demonstrirali političku volju potrebnu za napredak reformi koje njihova zemlja treba. Oni su zastali u zlogukom krugu u kojem su uski etnički i kratkoročni osobni politički interesi nadvisili dugoročne ciljeve koji bi donijeli korist svim zajednicama u BiH“, rekao je američki dužnosnik.

Pomoćnik američke državne tajnice Philip Gordon dodao je da Sjedinjene Države ostaju uključene te da su spremne pomoći Bosni i Hercegovini da krene naprijed.

No na kraju, naglasio je, teret ostvarenja državnih aspiracija leži na bosanskim političkim čelnicima i njihovoj spremnosti na kompromise za veće dobro.

"Ne uspiju li, na njima će biti da objasne biračima zašto susjedi BiH mogu putovati u Evropu bez viza, napreduju ka Evropskoj uniji i NATO savezu, dok je Bosna ostavljena na čekanju“, poručio je Philip Gordon, pomoćnik američke državne tajnice za evropska i euroazijska pitanja.