Slučaj iz Liona
86

Muslimanka kojoj je zabranjen ulazak u školu zbog kimono haljine tužila Francusku pred sudom UN-a

F. H.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Učenica, islamske vjeroispovijesti, kojoj je odbijen ulazak u školu u Francuskoj jer je nosila tradicionalnu japansku odjeću kimono, podnijela je žalbu Ujedinjenim narodima zbog diskriminacije na temelju vjere, budući da je zemlja zabranila duge haljine, poznate i kao abaje.

Kontroverza oko stava francuske vlade protiv hidžaba u školama se nastavlja s mnogim učenicima koji su odbijeni zbog nošenja široke gornje odjeće.

Petnaestogodišnja djevojčica, koja živi u francuskom gradu Lionu, poslala je pritužbu Ashwiniju K.P., posebnom izvjestitelju za savremene oblike rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodne netolerancije, zbog "diskriminacije s kojom se suočila na temelju njeno vjersko opredjeljenje."

Dana petog septembra poslana je kući jer je nosila kimono.

Njena je pritužba poslana UN-u preko njenog advokata Nabila Boudija koji je u petak objavio izjavu.

Kritizirajući zabranu abaje koju je uveo francuski ministar obrazovanja Gabriel Attal, podnositelj tužbe rekao je kako smatra da francuska vlada nije poduzela potrebne korake da spriječi sve vrste diskriminacije žena.

Prethodno je studentica podnijela i prijavu državnom tužiteljstvu u Lionu s obrazloženjem da je "diskriminirana zbog svoje vjerske pripadnosti".

Ranije ovog mjeseca, Državno vijeće podržalo je vladinu zabranu abaje, proglasivši je zakonitom.

Odluka suda uslijedila je nakon što je Vincent Brengarth, advokat Akcije za muslimanska prava (ADM), podnio žalbu 31. augusta Državnom vijeću tražeći obustavu zabrane abaje, za koju je rekao da krši "nekoliko temeljnih slobode."

Kontroverzni potez izazvao je oštru reakciju protiv vlade, koja je posljednjih godina kritizirana zbog napada na muslimane izjavama i politikama, uključujući napade na džamije i dobrotvorne zaklade, te zakon o "antiseparatizmu" koji nameće široka ograničenja zajednici.