Bio hospitalizovan
32

Muškarac iz Novog Meksika preminuo od kuge

S. Š.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Muškarac iz Novog Meksika preminuo je od kuge što je prvi smrtni slučaj u toj državi od 2020. godine, prema zdravstvenim zvaničnicima.

Za sada nisu dostupne nikakve informacije o muškarcu koji je preminuo, odnosno njegovo ime niti godine.

Muškarac je živio u okrugu Linkoln, na jugoistoku Novog Meksika, i hospitaliziran je zbog bolesti prije nego što je preminuo, podaci su koje je objavilo Ministarstvo zdravstva Novog Meksika u prošlosedmičnom saopćenju za javnost, piše ABC News.

Kuga se može liječiti uobičajeno dostupnim antibioticima, a izgledi za potpuni oporavak su veći ako pacijent zatraži medicinsku pomoć rano.

Kuga se često prenosi na ljude ujedom buha ili kontaktom sa zaraženim životinjama.

Posljednji slučaj ljudske kuge u SAD-u bio je stanovnik okruga Torrance u Californi 2021. godine, prema Ministarstvu zdravstva. U 2020. godini bila su četiri ljudska slučaja, uključujući jedan u okrugu Santa Fe, dva u okrugu Torrance i smrtni slučaj u okrugu Rio Arriba (Novi Meksiko).

Postoje tri vrste kuge: bubonska kuga, koja je povezana sa uvećanim limfnim čvorovima zvanim buboi; septikemična kuga, koja se javlja kada bakterije uđu u krvotok; i plućna kuga, kada infekcija uđe u pluća. Također, nije saopćeno ni koju je vrstu kuge imao muškarac iz Novog Meksika.