Religijske i rasne mete
55

Četvrti musliman ubijen u Novom Meksiku u napadima koji su označeni kao ciljana ubistva

F. H.
Foto: Twitter / Francenews24
Foto: Twitter / Francenews24
Policija u Novom Meksiku i savezne agencije istražuju ubistva četvorice muslimana kako bi utvrdili jesu li ubojstva, od kojih se posljednje dogodilo u petak navečer, povezana a guverner države ih je opisao kao "ciljana ubojstva".

Šef policije u gradu Albuquerque Harold Medina rekao je novinarima u subotu kako je ubijen mladić koji je bio pripadnik muslimanske zajednice. Izjavio je kako je ubistvo možda povezano sa prethodna tri.

Nisu objavljeni podaci o imenu žrtve i kako je došlo do ubistva. U prethodna tri slučaja, žrtve su ubijene iz zasjede bez bilo kakvog upozorenja, obavijestili su iz policije.

Policija u Novom Meksiku je ranije saopćila da su u proteklih devet mjeseci ubijena tri muslimana i da su po svemu sudeći metom napadom bili zbog svoje religije i rase.

"Ciljana ubistva muslimanskih stanovnika Albuquerquea izazivaju duboki gnjev i potpuno su neprihvatljiva. Šaljem dodatne službenike državne policije u Albuquerque da rade u bliskoj suradnji s APD-om i FBI-em kako bi ubicu ili ubice priveli pravdi, i oni će biti pronađeni", poručila je guvernerka Novog Meksika Michelle Lujan Grisham.

Dvojica ubijenih u julu i augustu su išli u istu džamiju u Albuquerqueu, a iz policije su rekli da postoji jako velika mogućnost da je njihova smrt povezana sa ubistvom migranta iz Afganistana koje se desilo u novembru.