Svijet
0

Muhamed Merah sahranjen u Toulouseu

FENA
Mohammed Merah (Foto: AFP)
Mohammed Merah (Foto: AFP)
Muhamed Merah, koji je ubio sedam ljudi u Francuskoj prije nego što je i sam ubijen u pucnjavi s policijom, sahranjen je u rodnom gradu Toulouseu uprkos protivljenju gradonačelnika.

Sahrana je obavljena nakon što je Alžir, zemlja iz koje potječe njegova porodica, odbio prihvatiti njegove posmrtne ostatke, javili su francuski mediji.

Merah, koji je ubijen tokom sukoba s policijom prošle sedmice, sahranjen je na groblju u predgrađu Toulousea, prenio je DPA.

Gradonačelnik Toulousea Pierre Cohen apelovao je na francusku vladu da pronađe drugo mjesto za ukop ubice, javila je TV stanica BFM.

"Izgleda neprimjereno da on bude sahranjen ovdje u gradu u kome je počinio zločine", izjavio je Cohen za BFM TV nekoliko sati prije sahrame. Sahrana je, međutim, obavljena nakon što je predsjednik Nicolas Sarkozy dao zeleno svijetlo za nju.

"On je bio Francuz. Neka ga ukopaju i nemojmo se više svađati oko toga", izjavio je Sarkozy.

BFM TV je javio s lica mjesta da je tridesetak članova porodice i prijatelja prisustvovalo sahrani na groblju Cornebarrieu, koja je obavljena uz jake mjere sigurnosti. Novinari su držani na distanci, izvan groblja.