Svijet
0

Mugabe: "Svijet može galamiti koliko hoće"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rekavši da svijet "može galamiti koliko hoće", predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe u srijedu je odbio da se odupre pritisku iz Afrike i sa Zapada i najavio je da će drugi krug predsjedničkih izbora biti održan ove sedmice i pored toga što je njegov protivnik odustao od utrke.

Južnoafrička vladajuća stranka u utorak je objavila oštro intonirano saopćenje kojim poziva Mugabeovu vladu da prestane "divljati" nad opozicijom koju predvodi Morgan Tsvangirai koji je potražio utočište u holandskoj ambasadi i odustao od izborne utrke, javio je AP.

Afrički nacionalni kongres (ANC) također je upozorio protiv međunarodne intervencije nakon izvještaja u londonskom Timesu da je Britanija sačinila plan razmještaja vojnika u Zimbabveu kako bi riješila humanitarnu krizu u evakuirala britanske državljane i ljude koje zavise od njih.

"Trajno rješenje moraju donijeti Zimbabveanci i svaki pokušaj izvana da se nametne promjena režima samo bi produbio krizu", saopćio je ANC.

Kongres je izdvojio Britaniju, kolonijalnu silu u vrijeme dok je Zimbabve još bio Rodezija, tvrdeći kako se ne drži obećanja da će pomoći u naporima finansiranja da se više zemlje da u ruke crnih Zimbabveanaca. Britanija se pozvala na zabrinutost u pogledu korupcije.

Mugabe je bio prkosan dan nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno izglasalo oštro intoniranu izjavu koja osuđuje nasilje nad opozicijom i tvrdi da su slobodni i pošteni izbori nemogući. Izjava je dobila podršku iz Južne Afrike, Kine i Rusije, koje su ranije blokirale takve poteze.

Mugabe, vitalni 84-godišnjak, šutnuo je nogometnu loptu pred hiljadama oduševljenih pristalica i objavio da neće ustuknuti.

"Mi ćemo nastaviti s našim izborima, presuda je naša presuda. Ostali narodi mogu pričati šta žele, ali izbori su naši. Mi smo suverena država, i to je to", izjavio je Mugabe.

"Oni koji žele da nas priznaju na bazi objektivnosti to će i učiniti. Oni koji neće neka zadrže svoje prosudbe za sebe. Naš narod će izaći da glasa, i to glasanje će odlučiti ko će izgubiti a ko pobijediti", kazao je.

"Oni mogu galamiti koliko hoće, od Washingtona do Londona, ili iz bilo kojeg drugog grada. Odlučit će naš narod, samo naš narod, i niko drugi", izjavio je zimbabveanski lider.

Izgleda da Mugabeov plan da se održe izbori u petak manje proizlazi iz željke da potvrdi svoju vladavinu nego da ponizi Tsvangiraia.

Tsvangirai "se boji naroda", poručio je Mugabe masi. "On je pobjegao i potražio utočište u holandskoj ambasadi. Potražio utočište od koga? Niko ne želi da mu naudi", izjavio je.