Svijet
348

Muamere, vrati se!: Libijci žale za nekadašnjim vremenom

SRNA
(Foto: AFP)
Libijci žale za životom u vrijeme Muamera Gadafija i priznaju da im je tada bilo dobro.

"Teško mi je da to izgovorim, ali je naš život bio bolji za vrijeme prethodne vlasti", kaže Fayza al-Naas, 42-godišnji farmaceut, govoreći o četiri decenije Gadafijeve vladavine.

Imamo malo vlastitog novca, objašnjava ona i ističe da je sve tri puta skuplje nego za vrijeme Gadafija.

Njen stav dijele mnogi stanovnici Tripolija.

Gadafijevi protivnici, međutim, kažu da je današnji život samo posljedica decenija lošeg upravljanja zemljom.

"Današnja borba Libijaca za svakodnevni život logična je posljedica 42 godine sistema uništavanja i sabotaže", smatra 32-godišnji arhitekta koji ne može da nađe posao.

Vlada nacionalnog jedinstva u Tripoliju bori se kako bi uspostavila svoju vlast na cijeloj teritoriji zemlje, što joj suprotstavljeni parlament na istoku ne dozvoljava.

Neredi nakon Gadafijevog pada, 2011. godine, omogućili su IDIL-u da dođe pred vrata Evrope nakon što je zauzeo Sirt u junu prošle godine.

Snage lojalne vladi nacionalnog jedinstva bore se pet mjeseci kako bi istjerale teroriste iz islamističkog uporišta, uz pomoć avioudara SAD-a.

Jedinice predvođene kontroverznim maršalom Haftarom preuzele su prošlog mjeseca kontrolu nad ključnim naftnim terminalima na istoku omogućivši nacionalnoj naftnoj kompaniji da obnovi izvoz sirove nafte.

Parlament na istoku zemlje daje podršku Haftaru koji se predstavlja kao "spasilac" Libije u svjetlu sve veće prijetnje.

Dok je njegova vojska istjerala većinu terorista iz Bengazija, protivnici ga optužuju da radi isključivo na tome da preuzme vlast i uspostavi novu vojnu diktaturu.

"Libijci imaju izbor između dva ekstrema - haos sa policijama i teroristima kao dominantnim snagama ili vojna vladavina", navodi analitičar Mohamed Eljarh.