Svijet
0

Motaki: Spremno gorivo za iransku nuklearnu elektranu

FENA
Iranski ministar inozemnih poslova Manuccer Motaki izjavio je da je spremno gorivo za prvu iransku nuklearnu elektranu koju gradi Rusija i da napreduju razgovori sa vlastima u Moskvi o razrješenju svih nedoumica vezanih za postrojenje.

"Nuklearno gorivo za elektranu u Bušeru na jugu Irana je spremno. To gorivo su pregledali i ovjerili inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)", izjavio je ministar Motaki na konferenciji za novinare u Teheranu u subotu uvečer.

Motaki je kazao da razgovori sa Rusijom napreduju.

Ruski izvođač radova na nuklearki u više navrata je odbijao da postavi rokove za završetak izgradnje, što je dovelo do napetosti u odnosima Moskve i Teherana.

Moskva kao razlog odlaganja završetka izgradnje navodi finansijske probleme, ali analitičari ocjenjuju da iza toga stoji nepovjerenje ruskih vlasti prema iranskom predsjedniku Mahmudu Ahmadinedžadu i strah od oštrih kritika međunarodne zajednice u slučaju da Rusija isporuči nuklearno gorivo za Bušer, naveo je Rojters.

Iranski ministar se obratio novinarima po povratku iz Moskve, gdje je razgovarao s direktorom ruske državne agencije za atomsku energiju (Rosatom) Sergejom Kirijenkom.

Jedan neimenovani ruski zvaničnik izjavio je, međutim, da tokom tih razgovora nije bilo riječi o elektrani Bušer, prenijela je britanska novinska agencija.

Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje vjeruju da Iran koristi svoj atomski program za izgradnju nuklearne bombe, što zvanični Teheran uporno demantira tvrdeći da je cilj tog programa isključivo proizvodnja električne energije.