Svijet
3

Monsantovi pesticidi truju Argentinu

Klix.ba
Pesticidi kompanije Monsanto odgovorni su za niz zdravstvenih problema u Argentini, od rađanja defektne djece do povišenog broja oboljelih od raka, otkrivaju izvještaji. Nedostatak propisa doveo je do široke zloupotrebe Monsantovih proizvoda u ovoj zemlji.

Associated Press izvijestio je o jasnoj vezi između korištenja Monsantovih pesticida i rastućih zdravstvenih problema u Argentini. Nedostatak propisa i njihovog provođenja doveo je do široke upotrebe Monsantovih hemikalija širom zemlje, što je dovelo do zdravstvenih problema kod ruralne populacije.

AP je zabilježio čitav niz primjera korištenja otrovnih pesticida u blizini naseljenih oblasti i kontaminiranja vodenih rezervi, što je dovelo do zdravstvenih problema.

Provincija Santa Fe, najveći argentinski proizvođač žitarica, zabranjuje korištenje pesticida na udaljenosti manjoj od 500 metara od naseljenih oblasti. Ipak, otkriveni su dokazi o korištenju otrovnih hemikalija i na čak 30 metara od domova.

Nastavnica Andrea Druetta iz Santa Fea navodi kako su njena djeca bila prekrivena pesticidima nakon plivanja u vrtnom bazenu.

Studije su pokazale kako je stopa raka dva do četiri puta viša u ovoj provinciji, nego u ostatku zemlje, a u susjednoj provinciji Chaco se učetverostručio broj djece rođene sa defektima. Otkrivene su i visoke stope poremećaja rada štitne žlijezde i hroničnih respiratornih bolesti u Santa Feu.

Monsantov hemijski pesticid Roundup sadrži supstancu glifosat. Iako je sama supstanca proglašena bezopasnom, u Argentini se koristi na čitav niz načina koje regulatorna nauka ne prihvata ili brani postojećim zakonom. Ljekari tvrde da su ova hemijska miješanja odgovorna za drastičan porast zdravstvenih problema.

Monsanto je u odgovoru na istraživanje saopćio kako ne podržava zloupotrebu pesticida ili kršenje bilo kakvog zakona.

"Monsanto ozbiljno shvata upravljanje svojim proizvodima i redovno komuniciramo sa svojim korisnicima o adekvatnom korištenju naših proizvoda", rekao je Thomas Helscher, glasnogovornik Monsanta.

Argentina je jedna od prvih zemalja koja je prihvatila Monsantovu biotehnologiju kako bi povećala svoju poljoprivrednu proizvodnju. Multinacionalni proizvodi pretvorili su Argentinu u trećeg najvećeg proizvođača soje na svijetu.

Trenutno je čitav argentinski uzgoj soje genetski modificiran, kao i većina njihovog kukuruza i pamuka.