Svijet
0

Množe se sudske istrage protiv Julije Timošenko

FENA
Julija Timošenko (Foto: AP)
Julija Timošenko (Foto: AP)
Nekoliko sudskih istraga koje datiraju s početka 2000. godine ponovo su otvorene protiv bivše premijerke Julije Timošenko, koja je već osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti, izjavio je u ponedjeljak njen advokat.

Finansijske vlasti su u petak uručile opozicionerki Timošenko dokumente o obnavljanju četiri istrage protv nje, dvije datiraju iz 2001., a dvije iz 2003., izjavio je agenciji AFP advokat Sergej Vlasenko.

Svi ti predmeti se odnose na aktivnosti Julijine kompanije Združeni ukrajinski energetski sistem iz perioda 1996-97, dodao je on. Sve ove istrage su već zatvorili tužilaštvo i sudovi u periodu od 2004-2005.

Press služba državnog tužilaštva je odbila da komentira ove predmete.

Advokat Vlasenko je ove nove istrage nazvao "apsurdnim" tvrdeći da im je cilj "eliminirati Juliju Timošenko s političke scene", prije općih izbora 2012.

Timošenko je osuđena na sedam godina zatvora 11. oktobra zato što je 2009. godine, kada je bila premijerka, zaključila plinske ugovore s Rusijom koji su smatraani nepovoljnim za zemlju. Ona se žalila na ovu odluku.

Optužena je i za "pokušaj pronevjere" 405 miliona dolara.

Suđenje je izazvalo krizu bez presedana u odnosima između Kijeva i Evropske unije koja smatra da se radi o političkim suđenjima.