Svijet
0

MMF povećao prognozu svjetskog rasta na 2,4 posto

FENA
Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je prognozu globalnog privrednog rasta za 2010. na 2,4 posto s aprilske prognoze od 1,9 posto, potaknut stimulativnim mjerama za oporavak svjetskih privreda primijenjenim posljednjih mjeseci, otkrio je u četvrtak izvor iz Grupe osam (G-8) najrazvijenijih zemalja svijeta.

Oporavak će, međutim, biti postepen, izjavio je neimenovani izvor koji je imao pristup nacrtu izvještaja MMF-a namijenjenog predstavljanju na sastanku ministara finansija G-8 u Italiji predstojećeg vikenda, prenio je Reuters.

Dokument sadrži nepromijenjenu prognozu privrednog rasta za 2009., pri čemu u MMF-u i dalje očekuju negativan rast od minus 1,3 posto, kako je navedeno u Svjetskome ekonomskom pregledu te organizacije objavljenom u aprilu.

"Za 2010. MMF očekuje poboljšanje u američkoj privredi, kao i manji privredni rast u Evropi, dok je u prognozi iz aprila bilo navedeno očekivanje stagnacije za privredu SAD-a i negativan rast od 0,4 posto za privredu Evrope", naveo je izvor.