Komentari (88)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
http://youtube.com/watch?v=GEPs8Zs48jo
naravno da je drugacije kod vas je stopa nezaposlenosti dvocifrena (u postotcima), i niko ne smatra da je to problem dok je u britaniji ta stop jednocifrena, i svi su vec digli frku
Ma SDA im je kriva, :))
Kod nas nijedno ni drugo. Salim se.
\"ipak idem tamo nakon srednje, ne može bit\' gore nego u nas\" Da nije slucajno Ruislip Road......mjesto sjeverno zapadni London, pola sata voznje busom do Heathrow-a aerodroma.....:))
Da nije Poljoprivrede vi Naucnici bi pocrkali Da nije Vodoinstalatera bio bih vam zacepljen Sistem Da nije Elektricara Sad bi bili Genijalci pod Svijescom Da nije Automehanicara hodali bi pjeske itd itd Po vama ispade cijeli zavisi od programera
Za ove silne inzenjere elektrotehnike ovdje jedna mala informacija: zakljucno sa pocetkom decembra prosle godine samo na biroima za zaposljavanje u Kantonu Sarajevo vas je uknjizeno 203 nezaposlena, sto diplomirana, sto sa strucnim, sto bez strucnog ispita, sto Bolonjaca sa prvim ciklusom, a ima i onih sa drugim ciklusom, a bogami ima i informaticara tj software inzenjera. Dzaba vam i visok IQ kada drzava nema za vama potrebe. Niti cete ovdje automatizirati industrijske procese, niti cete razvijati igrice. To rade inzenjeri u nekim drugim dijelovima svijeta. Stoga, malo vise suosjecanja prema ljudima drugih zanimanja jer smo svi u istim vognama ovdje.
Da je ovaj tip završio medicinu ili tehnički fakultet ne bi čekao ni dana, na faxu bi ga već rezervisali. Ovako dudlaj ćunu jarane, dok je neko grijao stolicu ti si landar\'o e pa landaraj još malko i spremi još koju hiljadu sivijeva, trebaće ti.
Pa zasto ne biti jednom ruzan, nepravedan i neposten prema koji svaki clanak ukake, i koji su stalno i svaki put ruzni, nepravedni i neposteni prema svima, a pri tome ne pokazuju ni mrvu pismenosti a kamo li sta vise? Jednostavno sam dio slobodnog vremena poklonila onima koji su konstantno nepravedni dok svi ostali sute, malo ispustila paru u depresivnom januaru, valjda ce mi neki citatelj oprostiti, a i jako je lijepo vidjeti kako ti isti reaguju kad neko popljuje njih i ukaze im na njihove greske i nedostatke. I jos napomena: Mjerenje inteligencije se vrši primjenom testova inteligencije prilagođenih za određeni uzrast i POPULACIJU!!!! opet ti nedostaje dio vezan za taj primejr u kome uporedjujes Juznu afriku i Englesku. Hajd cao
Mozda ce se u buducnosti ovo sve razjasniti, ali do sada je koristilo uglavnom za diskriminaciju. Npr Bushman iz centralne afrike je gluplji nego neko iz Londona, jer bi uradio test losije. Dok npr taj isti stanovnik Londona ne bi prezivjeo tri dana tamo gdje Bushman prezviljava. Ko je tu pametniji? Ovo nas vraca na pocetak i na ono sto me iritiralo u arogantnoj tvrdnji kako je svaki inzinjer \"mali genijalac\". \"Mali genijalci\" se mogu vidjeti u svim sferama zivota i ruzno (a i nepravedno sa naucnog stanovista) je to bilo od tebe, prema ostalim ljudima ovdje. Nemam vise nista reci.
Da dragi i postovani gospodine svi su oni inteligentni. A to klasificiranje se radi zbog pronalazenja novih \'ajnstajna\'. Ne znam sta ti vidis toliko lose u tome?
Ne vidim zasto je bitno da se vrsi ikakva klasifikacija, narocito na osnovu necega sto se ne moze (jos uvijek) precizno niti definisati, a kamoli mjeriti. Jel moramo bas sve strpati u svoje (izmisljene) ladice? Sam pojam pameti je u sustini \"brzina konvergencije neuralnih mreza, kombinovana sa kvalitetom modela\". Sto ce reci, brzina ucenja i kvalitet kontanja uzrocno-posljedicnih veza u realnom svijetu. Ali to je poprilicno sirok pojam. Jer, Messi npr. ima izuzetno dobro ustimane neuralne mreze (motorika+predvidjanje situacije u nogometu) za sutanje lopte. Ali mozda nije bas neki matematicar. Ili lingvist. Ili slabo barata parama. Ili ne zna crtati. Ili nema sluha. Da li je inteligentan? Svaka od nabrojanih aktivnosti zahtjeva dobro ustimane i brze neuralne mreze - u dijelu mozga koji se bavi tom aktivnoscu.
Otisao mi sagovornik kuci :) Ma ja, sjedi u drzavnoj firmi, palamudi povazdan i krivo mu sto ga nisu primili u MENSA pa se slomi da dokaze kako IQ ne moze da se izmjeri. joj joj jo
@korektor Duhovna bijeda i moralna prostitutka možeš biti i bez dana škole. Tužno je kad od titule ne vidiš covjeka.
Inzinjeri su sofisticirani robovi danasnjeg kapitalizma :). I to onog vlastodrzackog. Sala. Al fakat je zanimljivo da su u BiH glavne gazde politicari koji ne znaju cestito pritisnuti ENTER, a uzimaju glavnu lovu, najvise se za sve pitaju, upravljaju zivotima, a ostali: pravnici, inzinjeri, doktori, ko misevi sute i rade, i kupe mrvice, nekad i zalogaje, koji im se daju. Dakle, politicari su nam genijalci, a inzinjeri, kao i sva druga prestrasena buranija, jesu bezvrijedna masa. Mogu se hvalisati virtuelnim slaganjem lego kockica. Ocigledno su neke druge karakteriste puno puno vrjednije, i u poslovno-politickom, kako vidjesmo, a posebno u duhovnom smislu.
Htio ti to priznati ili ne, postoje tacno odredjene stvari koje mentalno zdrava osoba shodno svome uzrastu treba da postigne, a koje su naravno odredjene vecinom, kao i sve ostale stvari u prirodi, i na ovo ne mozes gledati previse tehnicki da si milion puta inzinjer, jer mi smo prirodna bica, a ne roboti. Odstupanja od prosjeka vecina, na nize ili ne vise, su zaostatsci odnostno prednosti, koje se tretiraju shodno njihovim potrebama i njihovom mogucnosti doprinosa drustvu i stvaranju bolje zivotnog ambijenta.