Demonstracije širom svijeta
125

Mladi Izraelci protestuju protiv napada na Gazu

Klix.ba
Protesti u Hebronu (Foto: AFP)
Dok se sukobi između vojske Izraela i Hamasa nastavljaju, sve su češći protesti širom svijeta protiv ovog sukoba. Tako je nekoliko stotina Izraelaca izašlo na ulice u znak protesta protiv napada na Palestince.

Nekoliko članova Palestinskog zakonodavnog vijeća protestovalo je u Hebronu zajedno sa nekoliko stotina novinara i studenata sa univerziteta u tom gradu protiv napada na Gazu.

Prema pisanju lista Russia Today, njihova kancelarija u Gazi je u potpunosti uništena nakon bombradiranja vojske Izraela.

Osim u Hebronu, protesti protiv napada održavaju se i u Tel Avivu, gdje se oko 150 aktivista pobunilo protiv premijera Benjamin Netanyahua nazivajući napade na Gazu "predizbornim činom".

“Djeca Sderota i Gaze žele mir", pisalo je na jednom od transparenata. Osim toga, protivili su se okupaciji Palestine od izraelskog režima. Prethodno, Izraelci su održali proteste ispred kuće izraelskog ministra za vojna pitanja Ehuda Baraka, kojeg su nazvali "teroristom broj 1".

Prema posljednjim informacijama, najmanje 50 Palestinaca je ubijeno i 400 ranjeno otkad su počeli napadi Izraela na Gazu prije pet dana.