Turska
3

Ministri NATO članica obišli antiraketni štit Patriot

Anadolija
Ministar odbrane Turske Ismet Yilmaz zajedno sa ministricom odbrane Holandije Jeanine Hennis-Plasschaert i ministrom odbrane Njemačke Thomasom de Maiziereom obišao je raketni sistem Patriot u Incirliku u Turskoj, javio je novinar agencije Anadolija.

Ministri triju zemalja NATO saveza posjetili su holandske vojnike koji su zaduženi za proturaketni sistem Patriot koji je smješten u Incirliku.

Ministrica Plasschaert je za novinare kazala da je Turska kao članica NATO-a tražila slanje raketnog sistema Patriot kako bi zaštitila svoj teritorij od mogućih raketnih udara iz sukobima zahvaćene susjedne Sirije.

“Holandija kao zemlja članica NATO-a izvršava svoju obavezu dosljedno. Mir je univerzalan i potreban cijelom svijetu, a dešavanja u Siriji nam jasno govore da je rat u samoj blizini Evrope. Smještanje sistema Patriot je značajno za cjelokupnu ideju sigurnosti u svijetu”, istakla je Plasschaert.

Turski ministar Yilmaz novinarima je izjavio da sve zemlje trebaju raditi zajedno kako bi osigurale mir u svijetu.

“Zemlje NATO su ovdje kako bi osigurale mir i stabilnost u svijetu. To je ujedno i jedan od temeljnih ciljeva NATO-a. Naša najveća želja je mir na ovim prostorima”, kazao je Yilmaz.